Tüntetés a tudomány szabadságáért

HírKlikk 2019. június 2. 14:59 2019. jún. 2. 14:59

„Ne hagyjuk, hogy a tudomány szabadsága is elvesszen” – írja az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) a mai napra szervezett tüntetésük felhívásában. A tudósok azután döntöttek úgy, hogy újból utcai demonstrációra hívják a magyar tudományos élet sorsa iránt elkötelezett honfitársaikat, hogy a héten kiderült: a kormány az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig kisajátítaná.

A szervezők a tüntetés leírásában úgy fogalmaztak: Palkovics László miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.

A tudósok abban bíznak, ha brüsszeli nyomásra a közigazgatási bíróságok ügyében meghátrálására lehetett bírni a kormányt, akkor az MTA ügye sincs veszve.

A tüntetés ma délután két órakor kezdődött a budapesti Fővám téren, a Corvinus Egyetem épülete előtt, a tüntetők innen vonulnak majd át az MTA főépületéhez, az ELTE BTK és a CEU érintésével.

"Hetedik parancsolat: Ne lopj! (És ne tőlünk!)", "Az állam nem támadhat rá a nemzet tudósaira", "Töriből csak a Rákosi-korszakig jutottatok?", olvasható többek között a táblákon.

A tömegben Momentum, DK és Párbeszéd-zászlókat is látni, valamint ott van az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is, mellette Pálinkás József volt MTA-elnök és volt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnök.

Forrás: Hírklikk