Tuskot és Orbánt meghitt ellenségesség köti össze

HírKlikk 2020. április 4. 04:24 2020. ápr. 4. 04:24

„Mégis kizárják Orbán Fideszét az Európai Néppártból?” – ezzel a címmel foglalta össze a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, hogy miként fogadják az Európai Unióban és a tagállamokban a magyarországi felhatalmazási törvényt. Mindenekelőtt Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke állásfoglalását idézte, aki előbb a mintegy 60 tagpárt elnökeinek írt levélben, majd mindenkihez intézett videó-üzenetben szögezte le, hogy ugyan most a pandémiával kell előbb megküzdeni, „de eljön az idő, amikor mindenkinek át kell majd gondolnia” a Fidesszel kapcsolatos álláspontját.

Ezután a lap Markus Ferber EP-képviselőt, a CSU-hoz közelálló Hanns Seidel Alapítvány elnökét idézte, aki azt mondta: az alapítvány elnöksége napirendre fogja tűzni a Franz Josef Strauss díj visszavonását Orbán Viktortól. Ezzel kapcsolatban, a lap emlékeztetett arra, hogy a CSU az eddigiekben többnyire támogatta, és nem ritkán körüludvarolta a magyar kormányfőt. Ferber a lapnak nyilatkozva, nem hagyott kétséget afelől, hogy ő maga hol áll: „Az új törvénnyel Orbán átlépte a Rubicont. Egy parlamenti demokráciában nem szabad tartósan szüneteltetni a parlamentet és a választásokat” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a törvényben vannak „cenzúra-jogszabályok” is, amelyek lehetetlenné teszik a sajtó szabad és független munkáját. A továbbiakban Ferber üdvözölte Tusk levelét, és azt mondta: most azt várja el az EPP-től, hogy újra napirendre tűzze a Fidesz felfüggesztésének kérdését és világos feltételeket fogalmazzon meg, amelyeket Orbánnak teljesítenie kell, ha maradni akar. „Ellenkező esetben, csak a kizárás marad, mert nekünk árt, ha hosszasan lebegtetjük”. Végül Ferber, aki tavaly nem szavazta meg a 7. cikkely szerinti eljárást, leszögezte: az EU bizottságától és tanácsától pedig most azt várja el, hogy ezen eljárás keretében, vizsgálja meg azt a törvényt. Szólt a cikk a 13 uniós tagállam közös nyilatkozatáról is. Emlékeztetett rá, hogy az aláírók a fő szószólók a 7. cikkely szerinti eljárásban is, de az Általános Tanács eddig nemigen jutott semmire, mert a közép-európaiak tartózkodnak, és így nem sikerült még elérni a szükséges minősített többséget, hogy ajánlásokat tegyen a testület, és továbbvigye az eljárást.

Arra is emlékeztetett az összeállítás, hogy az EPP ugyanazon tagállamai, amelyek 2019-ben követelték a Fidesz kizárását – most újra hallatták a hangjukat, és támogatták Tusk ismert álláspontját –, ugyanazok. Végül a cikk megállapította: Tuskot és Orbánt meghitt ellenségesség köti össze. Orbán még március 27-én is igyekezett befeketíteni az EPP elnökét Annegret Kramp-Karrenbauernél, a CDU elnökénél.  „Úgy tűnik, Tusk átvette az európai baloldal és a liberálisok retorikáját, amikor alaptalan aggodalmaknak ad hangot egyes tagpártjaink demokratikus elkötelezettségét kapcsolatban” – írta Orbán. Felszólította Kramp-Karrenbauert: „bírja rá Tuskot, hogy felhagyjon a széthúzás magvainak hintésével”. Mindezt Orbán Viktor egy olyan levélben írta, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitung rendelkezésére áll. A lap ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Tusk állásfoglalása – sok egyéb mellett – erre a levélre is válasz, és rámutatott: lényegében a német kereszténydemokratáktól függ, hogy mi lesz a továbbiakban Orbánnal és a Fidesszel az EPP-ben.