Tüttő Kata: a bejelentett szigorítások a főváros álláspontját igazolják

Harkai Péter 2020. július 13. 14:03 2020. júl. 13. 14:03

A fővárosi városvezetés ésszerű érvekkel ellenezte az idei tűzijáték megrendezését mind az értelmetlen anyagi ráfordítás mértékére, mind a járványhelyzetre hivatkozva. A kormány politikai presztízsből mereven elzárkózott minden kompromisszumtól. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint, a tegnap bejelentett szigorításokkal a fővárosi önkormányzat álláspontját igazolják.

A kormány korábbi döntése értelmében, legalább augusztus 15-éig nem lehet tartani 500 fősnél nagyobb rendezvényeket. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságban ma megjelent interjúja megerősíteni és továbbgondolni látszik. A miniszter szerint, várhatóan nem lazítanak tovább, ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy nem engedélyezik a későbbiekben sem az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartását. Ez az álláspont pedig egyértelműen Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzat álláspontját igazolja, ami sem a tűzijátékot, sem a helyszínként kinézett fővárosi hidak – főként a Lánchíd – további rongálását nem engedélyezné. 

Mint ismert, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen születhet döntés arról, hogy miként járjanak el a nyárra tervezett tömegrendezvényekkel kapcsolatban. Palkovics az idézett interjúban elismerte, hogy a kormány is érzi a megnövekedő fertőzések lehetőségének veszélyét – ebből egyértelműen következik, hogy kiutat keres a kormány az augusztus 20-ai rendezvények lemondásához.

A témában megkerestük a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest, aki a kormány által latolgatott tények hiányában, a Budapest érdekében megfogalmazható saját véleményt tudta közölni. Bár jóslásokba nem kívánt bocsátkozni, de azt a lehetőséget, hogy szakmai álláspontja szerint, a kormány kihátrál-e a saját elhatározása mögül és elengedi a 10 milliárdos presztízsdemonstrációt, egyértelműen üdvözli. Egyértelműnek tartja, hogy a tegnapi bejelentés abba az irányba mutat, hogy a kormány óvatos abból a szempontból, hogy el- és felismerni véli: nem lenne üdvös, ha a járvány alatt izzó parázs fellobbanna. Ilyen szempontból nem túl bölcs dolog tömegrendezvényeket tartani pont abban az időszakban, amikor a világból minden irányából hazatérnek az emberek és pont ebben a kritikus időszakban – ráadásul iskolakezdés előtt tíz nappal – összeterelni tízezreket egy halasztható eseményre.

Biztos benne – tette hozzá –, hogy mindezt a kormány mérlegelni fogja, mivel mindez egy felesleges és szó szerint életveszélyes kockázat egy olyan helyzetben, amikor a pandémia veszélye nemhogy csökkenne, de erősödik a környező országokban. Arra a kérdésre, hogy az eddigi előkészületek milyen anyagi hátrányt okoznának Budapestnek, a válasz nemleges, mivel a rendezvényt a magyar kormány szervezi és minden költség őket terheli. A fővárost legfeljebb közútkezelői feladatok terhelik, de más kötelezettségük, így anyagi veszteségük sincs az augusztus 20-ai események lefújásával kapcsolatban. Azt pedig egyértelművé tették már a kormány számára, hogy megtiltják bombák elhelyezését a Lánchídon. S mivel egyik fővárosi híd sem tűzijátékállványnak épült, az elmaradó rendezvény egyértelműen ezek állagmegóvását is segíti – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.