Új ellenséget talált a Fidesz, de még nem világos Orbán célja

HírKlikk 2020. október 16. 05:30 2020. okt. 16. 05:30

A szélsőjobb indította a legújabb gyűlöletkampányt, de a kormánypárt hamar rácsapott a témára.

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető szakértője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta: szerinte a migránsok annak idején kiváló ellenségnek bizonyultak, hisz' nem voltak itt, csak mutatóba, átmenetileg. Az LMBTQ emberek – közelebbről a melegek – már nem ennyire jó ellenségek, bár olyan szempontból igen, hogy ők sem nagyon látszanak. Ám a Fidesznek ambivalens a viszonya a melegekhez.

Ott vannak valahol talonban, mint ellenségek, időnként egy-egy politikus, vagy megmondó ember rájuk is ront, lásd Kövér László, vagy Gajdics Ottó, de máskor meg szinte elfelejtődnek. A Fideszben mindig előre tesztelnek egy politikai lépést, ismerik a várható hatást. A magyar társadalomban nincsenek többségben azok, akik szerint a melegek ne élhessék úgy az életüket, ahogyan szeretnék, „csak" minden harmadik ember gondolkodik így.

Egyre többen vannak a bizonytalanok, akik közül sokan valószínűleg át fognak állni az elutasítók oldalára, hisz' a kormánypropaganda működik. Miután számolatlanul önthetik a közpénzt az udvari médiába, a hatás nem szokott elmaradni. 2015-ben egekbe emelkedett az idegenellenesség, majd az antiszemitizmus az orbáni politika hatására.

Hogy ez az új ellenségkép hoz-e politikai hasznot a Fidesznek, konkrétan hoz-e szavazatokat, azt egyelőre nem tudni. Hunyadi Bulcsú szerint, még az sem teljesen világos, hogy mit akar Orbán Viktor elérni ezzel az akcióval.

Forrás: Klubrádió