Új kormányzati rémmédia hasít

Harkai Péter 2021. október 11. 06:34 2021. okt. 11. 06:34

A jelek szerint szűkében lehet a médiafelületnek a Fidesz, hiszen az alig félezer médiaterméket irányító médiaholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) mellett új felületen állított fel nehéztüzérséget a kormányzati holdudvar „szakértői” gárdájából. Ezúttal egy eddig kiaknázatlan felületet talált meg magának a kormánypropaganda, bár a YouTube-ot eddig is felhasználta a Rogán Antal vezette propaganda-minisztérium.

A Nemzeti Propagandahivatal a jelek szerint több lehetőséget is belelát az internetes műsorszóró csatornába, mert a közelmúltban elindított egy Ultrahang nevű véleményműsort vagy mit, oknyomozó spotoknak talán mégsem hívhatjuk. Kérdés, hogy az átlag 25 perces műsorokra vonatkoznak-e a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) előírásai. Amennyiben nem, úgy kreatívan hagyják szertelenkedni az Orbán-kormány szakértői kalandorgárdáját.

A finoman szólva is kérdéses világnézetű, másodvonalbeli fideszes megmondók a közmédiában néha nagyobb kárt okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak maguknak, de ebben az „innovatív” műsorfolyamban kevéssé kell vigyázniuk, és így is 5000-25 000-100 000 közötti megtekintéssel riogathatják a nagyérdemű közönséget. Az „ijesztgetős” netes műsorokban bőven megférnek Földi László paranojája mellett Csáth Magdolna fantazmagóriái vagy Nógrádi György magabiztos apokalipszise, bármiről bármit bármikor megszakérthetnek, s ami a legfontosabb: következmények nélkül.

A témák pedig pazar és bámulatos megalapozottsággal nélkülöznek minden szakmai alapot, hátteret, bizonyítékot, a kormánypropaganda internetes Hyde-parkjában mindenki azt mond, amit akar.

Csáth Magdolna például lenyűgöző magabiztossággal elemezte közgazdászként a Huxit elengedhetetlen eljövetelét, mondván, bennünket nem érdemel meg az unió, pláne a szárnyaló gazdaságunknak köszönhető ajándékot. Kész tényként analizálta a Huxit utáni Magyarország felívelését, amit a gazdasági helyzet járvány alatti „leülése” okozott. Ehhez pedig nincs szükség az uniós támogatásokra, sőt, jobb megszabadulni azoktól, elvégre minek az ingyenpénz, ha vissza kell fizetni – bár ez nem vonatkozik Magyarországra. A közgazdász  szerint a magyar kormány nem szeretne beleszállni a visszafizetős „közös lónak túrós a háta”-játékba, az ingyenpénzt viszont nem utalja a zsugori unió. Ezért kénytelen a kormány hitelt felvenni.

Csáth szerint tehát az angolok után nekünk is érdemes azon elgondolkozni, hogy mi is a mostani Európai Unió értelme és haszna, mert ez már nem az, amiért egyszer valamikor nagy lelkesen kitalálták. A befektetők úgyis jönnek, mert látják, itt minden rendben van és a magyar társadalom erősödik. Bár vannak területek, amik elbírnak még némi fejlesztést, szerénytelen példaként említve saját egyetemét, ahol pont ő pont most dolgozik.

A műsorfolyam másik sztárja, Nógrádi György – akit leginkább egy reneszánsz szakértőhöz hasonlíthatunk – ugyanilyen magabiztossággal válaszolta meg azt a kérdést, hogy a Facebook miatt kitörhet-e a globális Apokalipszis...? A biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa és nem mellesleg – öndefiníciója szerint – nőbálvány, aki éppen a napokban bukott bele az Antall József Tudásközpont vezetésébe, egyetértett azzal, hogy egy hírtől is megrendülhet a világ. Emlékeztetett arra, hogy egy hírre pár éve megrendült egy magyar bank, egy másik hír miatt óriási botrány volt az Egyesült Államokban. Tehát a hírekkel nagyon észnél kell lenni, mert ha a hír elindul, azt már nagyon nehéz megállítani.

Földi László sem marad le a kollégái mögött a „ki tud nagyobb hökkenetet okozni”-versenyben. Bölcsen elismerte, hogy az emberek rendre és a törvények betartására vágynak és bízik abban, hogy a fegyveres testületek élére nem kerülnek olyan vezetők, akiknek a parancsain el kell gondolkozniuk az alárendelteknek, hogy betartsák-e vagy sem. De ha mégis ilyen konfliktus állna elő, az nagyon szomorú jövőt vetítene előre. A titkosszolgálati szakértő e ponton leleplezte a nemzetközi elit tervét, amivel Orbán Viktorra támadnának. Ennek lehetősége megteremtené azokat az ellenzéki felvetéseket, hogy akár feles többséggel is megváltoztathatók a kétharmados törvények és az Alaptörvény. Úgy gondolta, hogy akik erről beszélnek, nem csak azért teszik, mert olyan bátrak, hanem azért, mert azt feltételezik, sőt, konkrétan tudják, hogy állnak mögöttük olyan külföldön létező erők, amelyek el tudnák képzelni, hogy Magyarország gyorsan megtisztuljon. Ezen természetesen az orbáni értékek törvénytelen kisöprésének veszélyét értette.

Megszólalt Deák Dániel is, aki frissen elemezte a cseh kormányfő és az osztrák kancellár bukásához vezető okokat, és örömtelinek nevezte, hogy jobboldali kormány alakulhat Csehországban. A műsorfolyamban helyet kapott olyan téma is, amibe például Frei Tamás anno belebukott. Jelesül Horváth József, újabb biztonságpolitikai szakértő az Alapjogokért Központtól azt a teóriát taglalta, hogy valóban készült-e merénylet Orbán Viktor, Toroczkai László és Dobrev Klára ellen.

Az ultrahang elvileg olyasmit mutat meg, amit szabad szemmel nem láthatunk. A műsorfolyamban viszont olyanokról hallhatunk, amikről máshol nem – legalábbis egyelőre. Amolyan Miska bácsi levelesládája hangulatban kvaterkáznak, álproblémákra és úgynevezett hallgatók kérdéseire válaszolva, miközben azt használják ki, hogy az internet óriássztrádáján szóba kerülhetnek olyan témák, amik talán a hivatalos médiában esetleg fennakadhatnak. Bármi is a szándék – a meghallgatását csak erős idegzetűeknek ajánljuk. 

Ám az a kivételes eset történt, hogy egyetérthetünk Nógrádi Györggyel: a hírekkel nagyon észnél kell lenni, mert ha a hír elindul, azt már valóban nagyon nehéz megállítani.