Új népirtás fenyeget Hegyi-Karabahban

HírKlikk 2023. szeptember 25. 20:40 2023. szept. 25. 20:40

Biden elnöknek közbe kell lépnie, nehogy a történelem megismételje önmagát, és megint ugyanaz történjen meg, mint 1915-ben, amikor másfél millió örmény esett áldozatul – akkor a módszeres török terrornak – figyelmeztet Luis Moreno Ocampo, a Nemzetközi Büntető Bíróság első főügyésze.

Az események ugyanis még brutálisabb szakaszukba léptek azzal, hogy Azerbajdzsán visszafoglalta a területet. A Nemzetközi Büntető Bíróság már februárban kimondta, hogy közvetlen veszélyt jelent az ott élő 120 ezer örmény számára az azeri blokád, ám a figyelmeztetést Baku figyelmen kívül hagyta és megakadályozta az élelmiszer, valamint a gyógyszerek bejutását is. Tehette, mert bármit művelt, nem érte emiatt bántódás.

Ilham Alijev azeri elnök állítja, hogy nem készül etnikai tisztogatásra, ám ígérete üresen cseng, tekintve, hogy Örményországot rendszeresen „Nyugat-Azerbajdzsánként” emlegeti, mivel szerinte a szomszéd állam valójában illegitim. A világ azonban eltűri tőle, mert Baku a Nyugat szövetségese Iránnal szemben. Továbbá energiahordozókat szállít Európának és nagy pénzekért vesz izraeli fegyvereket. Mindez azonban nem lehet indok, hogy a világ ne gátolja meg a 2023-as népirtást – hangsúlyozta a főügyész a The Washington Postban