Új tantárgyakat vezettek be két egyetemen is

HírKlikk 2020. szeptember 17. 04:30 2020. szept. 17. 04:30

A Miskolci Egyetemen „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon, miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni" címmel, új, szabadon választható tantárgy indul ebben a tanévben. Eddig 23 hallgató jelentkezett az új projektre – hangzott el a felsőoktatási intézmény sajtótájékoztatóján, szerdán. A kecskeméti Neumann János Egyetemen pedig „Mercedes-Benz Made is Kecskemét" néven, a kecskeméti autógyár felépítését és működését, valamint az autógyártás területén alkalmazott legújabb technológiákat megismertető tantárgy indult.

Kecskemét. Christian Wolff, a Mercedes-Benz gyár gyárigazgatója szerdai, a Kecskeméti Campuson megtartott nyitóelőadásán elmondta: a kurzus során a gyár munkatársai bemutatják majd a hallgatóknak, hogy nagyjából 30 óra alatt miként lesz egy acéllemeztekercsből egy négy keréken guruló autó, és hogyan gördülhet le kétpercenként a gyártósorról egy Mercedes.

Emlékeztetett, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2009-ben hozta meg stratégiai döntését a duális szakképzés bevezetéséről, ezért együttműködve Kecskemét önkormányzatával, az akkori Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karával és helyi szakiskolákkal, Magyarországon elsőként vezette be a német mintájú duális szakképzést és főiskolai oktatást. A gyárban 2011-óta működik a duális képzés, amely az elméleti tudást professzionális gyakorlati ismeretekkel teszi teljessé.

Hozzátette, hogy két évvel ezelőtt a gyár területén megnyitott a Mercedes-Benz Academy Kecskemét is. Az oktatási központ szakközépiskolás diákoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, jelenlegi és leendő Mercedes-Benz dolgozóknak biztosít helyet a gyakorlatorientált képzésre.

A most indult, szabadon választható kurzust a kecskeméti Mercedes-gyár és a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Anyagtechnológia Tanszéke közösen indította.

Az egyetem tájékoztatása szerint, a féléves tantárgy keretében, a különféle egységek működését maguk a Mercedes-gyár munkatársai mutatják majd be. A tantárgyat az egyetem mindhárom, így a gazdaságtudományi, a kertészeti és vidékfejlesztési, illetve a GAMF műszaki és informatikai karának hallgatói is felvehették. A 150 diákkal zajló kurzus a félév végén vizsgával zárul, az előadásokat rendszeresen látogatók pedig egy gyárlátogatáson is részt vehetnek, amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

Miskolc. A Miskolci Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján Horváth Zita, az egyetem rektora és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a tantárgyat – amelyet az egyetem és a helyettes államtitkárság közösen indít – az egyetem bármely karának nappali vagy levelező szakos hallgatója felveheti.

A cél az, hogy az órákat látogató hallgatókat megismertessék a civil szervezetekkel, azok munkájával, a civilséggel és felhívni a figyelmüket a civil szervezeti tevékenység fontosságára.

Elhangzott: fontos annak bemutatása is, hogy a kormány támogatja a valódi tartalommal rendelkező egyesületeket, alapítványokat, amelyek a társadalmi értékeket képviselő közösségépítésben, a közösségi célok elérésében tevékenyen részt vállalnak. Ezek a szervezetek sok esetben jelentős tagsággal, helyi beágyazódottsággal rendelkeznek, így helyben és akár országos szinten is ismerik őket az emberek, sokszor önkéntesként segítik a munkájukat.

Magyarországon mintegy 400 ezer önkéntes dolgozik civil szervezetekben, a kormány pedig kiemelten támogatja a civil szektort.

Forrás: MTI