Újabb 9 évre Polt Péter lett a Fidesz védőügyvédje

Föld S. Péter 2019. november 4. 18:47 2019. nov. 4. 18:47

Bejött a papírforma, Áder János javaslatára a parlament kormánypárti többsége újabb kilenc évre Polt Pétert választotta legfőbb ügyésszé. Áder államfő nyilván alaposan megfontolta, jelölje-e Poltot egy újabb ciklusra, végül úgy találta, hogy akárcsak ő maga, Polt is független a kormánytól, ráadásul szakmailag annyira megfellebbezhetetlen, hogy semmi akadálya annak, hogy őt jelölje erre a posztra. A parlament kormánypárti többsége is alaposan mérlegelt, mielőtt szavazáskor megnyomta volna a gombot, ám hiába vizsgálódtak napestig, úgy találták, hogy Poltnál pártatlanabb legfőbb ügyészt keresve sem találnának Magyarországon.

Persze, csak vicceltünk a bevezetőben. A helyzet ennél sokkal súlyosabb: Magyarországon 2010 óta egy volt fideszes politikus, Polt Péter vezeti az ügyészséget. (Ő korábban, 2000 és 2006 között már volt legfőbb ügyész.) Kevés ember van ma Magyarországon, aki nem a Fidesz emberének tartja Poltot, emiatt sokaknak komoly fenntartásaik vannak az ügyészség függetlenségével kapcsolatban. Az országnak az a fele, amely nemcsak a kormány sajtójából tájékozódik, például azt is tudja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz hatalmának egyik legfőbb bástyája a Polt Péter vezette ügyészség.

Nem mellesleg személyi összefonódások árnyalják a Polt Pétert pártatlan, a munkáját szakmailag magas színvonalon, a kormány befolyásolásától függetlenül végző szakembernek mutató képet. Polt Péter harmadik felesége, Polt-Palásthy Marianna évekig a Magyar Nemzeti Bank egyik elnökhelyettese volt, havi közel 5 millió forintos fizetéssel, nagyobbik lánya pedig ugyanennek a Magyar Nemzeti Banknak frissen végzett, a harmadik feleség által havi 500 ezer forintos fizetéssel alkalmazott jogi munkatársa. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy Polt-Palasthy Marianna már nem az MNB havi ötmillió forintot kereső HR-vezetője, mert idén augusztus végétől a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökhelyettese lett. Egyébként Polt Petra, az említett jogi végzettségű Polt-lány, Tarsoly Csaba titkárának az élettársa, Tarsoly Csaba pedig, ha még emlékeznek a nevére, annak a Quaestor nevű cégnek volt a vezetője, amely bedőlésével több milliárdos kárt okozott a befektetőknek, valamint a magyar államnak.

Ehhez képest hab a tortán, hogy Polt Péternek és jelenlegi feleségének ugyanabban a balatoni apartmanházban van tulajdona,, amelyben Rákosfaly Zoltán ügyvéd, a Borkai Zsolt által kurvázására is használt luxusjacht egyik utasa is birtokol egy lakást.

Ennél függetlenebbb legfőbb ügyészt, ha mernénk, sem tudnánk elképzelni. A Polt Péter vezette ügyészség – és tényleg csak néhány példa – máig nem hallgatta ki azokat a kopaszokat, akik 2016 elején megakadályozták Nyakó István szocialista politikust abban, hogy beadjon egy népszavazási kezdeményezést. Ugyancsak nem hallgatták meg Erdősi Lászlónét, a herceghalmi fideszes polgármester feleségét, akit Kubatov Gáborhoz köthető kopasz fiatalemberek segítettek. És nyilván annak is szigorúan szakmai okai vannak, hogy az ügyészség gyanúsítottként nem hallgatta ki Kósa Lajost, aki egy meglehetősen furcsa és korrupciógyanús ügybe keveredett a csengeri örökösnőként ismert Szabónéval. Szabóné egy állítólagos ezerháromszázmilliárd forintos örökség kezelésével bízta meg az egykori debreceni polgármestert, aki a megbízást elvállalta, és erről írásos bizonyíték is van.

S ugyancsak nem lépett a Polt Péter vezette szervezet az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentésében megfogalmazott igen súlyos vádak kapcsán, melyeknek főszereplője Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje. Az ügyészséget ért kritikákra Polt Péter hivatala rendre azt válaszolja, hogy ők mindig a törvények szellemében, szakmaiságtól vezérelve és pártatlanul járnak el.

Polt Péter portréjához hozzátartozik az a videó is, amelyet a Magyar Narancs ez év elején tett közzé, s amelyen az látható és hallható, hogy Tordai Bence képviselőnek a parlament folyosóján sikerült megkérdeznie Polt Pétert arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e az Tiborcz István egykori cégére meglehetősen terhelő megállapításokat tartalmazó OLAF-jelentést. A legfőbb ügyész szó szerint a következőket válaszolta: „Az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát a büntetőeljárási szabályok szerint lehet elrendezni, a szabályok szerint pedig az OLAF feljelentésének részét képezik.”

Mivel feltételezzük, hogy ezt a mondatot nem mindenkinek sikerült elsőre megértenie, elmagyarázzuk, hogy mit is válaszolt a legfőbb ügyész a képviselő kérdésére. Gyakorlatilag a következőket mondta: semmi akadálya, hogy mindenki megismerje, mi áll a jelentésben, de csak abban az esetben, ha fennállnak azok a körülmények, melyek lehetővé teszik, hogy a jelentésben foglaltak nyilvánosára hozatalának ne legyen semmi olyan akadálya, ami törvényi szabályozás keretében meggátolja az OLAF jelentés megismerésének lehetőségét. Utóbbi esetben ugyanis biztosítani kell, hogy a törvényi keretek betartása mellett, valamint a jogszabályok alkalmazása folytán ne sérüljenek azok a jogosítványok, melyek a büntetőeljárási szabályok szerint a feljelentés részét képezik.

Fideszről magyarra fordítva mindez azt jelenti: kapjátok be!