Újabb, a magyar bíróságok függetlenségét megkérdőjelező ügy került az Európai Bíróság elé

HírKlikk 2021. január 19. 16:23 2021. jan. 19. 16:23

Az Európai Bíróság hétfőn két órán át hallgatta meg Fehér Miklóst, a magyar igazságügyi minisztérium magas rangú tisztségviselőjét arról, hogy a magyar kormány megpróbált elhallgattatni egy, a kormánnyal szemben kritikus bírót. A vádat erősítette Hollandia és Svédország fellépése: a két ország – megbízottjai részvételével is – kifejezésre juttatta a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait – számol be a Politico. Az Európai Bíróság 15 bírája nem adta jelét annak, miként gondolkodik minderről, de a meghallgatást felhasználta Fehér alapos megszorongatására.

A hétfői meghallgatáson szereplő eset az egyik az idei ítéletre váró, kényesebb ügyek közül, amelyek potenciálisan fontos szerepet biztosíthatnak a bíróságnak az EU-n belül a jogállamiság körüli, egyre intenzívebbé váló vitában – mutat rá a Politico.

Az ügy egy svéd állampolgárról szól, akit azzal vádoltak, hogy Magyarországon visszaélést követett el tűzfegyverrel és lőszerrel. Az illető ügyvédje szerint a bírósági tárgyalás nem volt fair, mert a vádlottnak nem biztosították a teljes körű svéd fordítást. Az ügy akkor vált politikaivá, amikor Vasvári Csaba, a budapesti bíróság bírája az Európai Bíróság elé vitte azt, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos néhány saját kérdésével együtt. Vasvári egyebek között azt kérdezte: helyes-e, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke – Orbán Viktor egyik közeli szövetségese – a bíróságok feletti messzemenő jogokkal van felruházva, és ehhez még jelentős jutalmakat is tud osztani, amelyekkel elfogadóbbá teheti a bírákat a politikai befolyással szemben. 

A magyar Legfelső Bíróság úgy ítélt, hogy Vasvári jogtalanul fordult az Európai Bírósághoz, és ezt követően, a bírót fegyelmi eljárással fenyegette meg. A magyar kormány azt hangsúlyozta, hogy valójában nem indult fegyelmi eljárás, a bírálók szerint azonban már  maga a fenyegetés is alkalmas arra, hogy eltérítsen bírákat a szavuk felemelésétől. 

Fehér Miklós visszautasította a vádakat, mondván: a bíróságnak el kell utasítania a jogállamisággal kapcsolatos kritikus kérdéseket, mert „azoknak semmi közük sincs a svéd állampolgár ügyéhez”, ezért azok „tankönyvből való hipotetikus kérdések” – szögezte le nyitó nyilatkozatában, amit tolmács olvasott fel, mivel a magyar szakértő a meghallgatás kezdetétől fogva kapcsolattartási problémákkal küzdött. 

Egyelőre nem világos, hogy a bíróság befogadja-e az eljárás részeként Vasvári kritikus kérdéseit. Ha igen, akkor az Európai Bíróság bíráinak a jogállamisággal kapcsolatos rendkívül érzékeny kérdésekben kell döntenie. A svéd kormány ügyvédje felszólította a bíróságot, hogy ne utasítsa el Vasvári bíró kérdéseit. 

Az EU Bizottsága azonban Magyarország védelmére kelt. Adrian Toká, a bizottság jogi szolgálatának munkatársa a video segítségével résztvevő többiekkel ellentétben, személyesen fejtette ki: a kérdések „nem befogadhatók, mivel nincs közük a konkrét ügyhöz”. Hangsúlyozta azonban, hogy a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a magyar bíróságok függetlenségének ügyét, és már fel is vetette az Országos Bírói Hivatal működésével kapcsolatos aggályait. Az Európai Bíróság 15 bírája nem adta jelét annak, hogy miként gondolkodik minderről, de a meghallgatást felhasználta Fehér alapos megszorongatására. A várható ítélet előtti legközelebbi jelzés április 13-án várható, amikor a főügyész majd közreadja a bíróságra nem kötelező állásfoglalását.