Újabb ötlete van Vitézy Dávidnak, átszervezné az éjszakai tömegközlekedést

HírKlikk 2024. október 24. 09:20 2024. okt. 24. 09:20

A metrók hétvégenkénti éjszakai közlekedtetését és az éjszakai buszhálózat felülvizsgálatát kezdeményezi Vitézy Dávid.

A Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén azt fogja javasolni: kérjék fel a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) arra, hogy dolgozzon ki javaslatokat az éjszakai buszközlekedés reformjára, illetve a metróüzem kiterjesztésére éjfél utánra is péntek-szombat esténként, valamint az ünnepnapokat megelőző éjszakákon – idézi Vitézy posztját a hvg.hu.

Szerinte érdemes akár a metróüzem 24 órássá tételét is megvizsgálni ezeken a napokon, a jövő év elején pedig választani az opciók közül, hogy tavasztól már bevezethető legyen az új menetrend.

Vitézy emlékeztetett, hogy a 6-os villamos 24 órás üzemét a 2010-es évek elején vezették be, ami aztán megmutatta, hogy a nappal megszokott kötött pályás járatok éjszaka jelentős többletforgalmat vonzhatnak az amúgy is zsúfolt éjszakai buszokhoz képest. „A jól működő, mindenki számára elérhető éjszakai élet munkahelyeket is teremt, ezért is érdemes a városnak ebben az irányban fejlesztenie a közösségi közlekedését” – írta a közösségi oldalán.

A budapesti metróvonalakon hagyományosan 23 óra 40 perc körül van az üzemzárás – az utolsó járatok akkor állnak meg a két legfontosabb belvárosi csomópontban, a Deák Ferenc téren és a Kálvin téren. Vitézy szerint ez az egyik legkorábban záró metróüzem Európában, holott a belváros nem ürül ki fél tizenkettőkor. „Ennek megváltoztatását 2017-ben elértük, akkor meghosszabbította a BKK a metrók üzemidejét, de a Covid miatti korlátozások feloldása után végül a hosszabb üzemidő visszaállítása elmaradt, és azóta sem lett visszavezetve” – fűzte hozzá.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom