Újabb személyek kerülhetnek tiltólistára az Egyesült Államokban

HírKlikk 2024. február 6. 15:30 2024. feb. 6. 15:30

Nem engedik be az Egyesült Államokba mindazokat, akik a Föld mintegy 50 országában – köztük Magyarországon – elősegítették újságírók, kisebbségiek, ellenzékiek és mások lehallgatását titkos kémprogramok segítségével. Hogy kikre vonatkozik a döntés, azt várhatóan nem hozzák nyilvánosságra. (Az illetők akkor szembesülnek a helyzettel, amikor hiába próbálnak amerikai földre lépni – A szerk.)

A The Washington Post idézte Blinken külügyminisztert, aki szerint a lépést az indokolja, hogy a Pegasus és más algoritmusok bevetése veszélyezteti a magánszférát, a szólás, a gyülekezés, valamint az egyesülés szabadságát. Érvényes ez olyan államok polgáraira is, amelyek esetében amerikai részről nem áll fenn vízumkényszer.

Ron Dreibert, a torontói Citizen Lab igazgatója igen fontosnak nevezte a fejleményt, mivel közelebb visz ahhoz, hogy felelősségre vonják a visszaélések felelőseit. Az ő intézete segített annak idején beazonosítani, hogy egy sor magyar áldozat okos telefonjára is telepítettek poloskát. A gyártó, az izraeli NSO időközben már indexre került a tengerentúlon.

 

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)