Újabb válságra figyelmeztet a The Financial Times

HírKlikk 2021. április 8. 21:00 2021. ápr. 8. 21:00

A The Financial Times vezércikke arra szólítja fel a szakmát, illetve a politikát, hogy használja fel a koronavírus-járvány tanulságait, mert ugyan a Covid19 teljesen leköti a figyelmet, de a mentális és rákos megbetegedések nagyon sok embernek súlyos szenvedést, és sok esetben halált okoznak. A két baj elleni küzdelem hatékonyságán sokat javíthatnak a ragály során szerzett tapasztalatok – olvasható a lap előfizetőknek szánt írásában.

Már most látni, hogy az eddig tervezettnél gyorsabb ütemben kell növelni az egészségügynek szánt alapokat. A bezártság, a magány, a társadalmi kapcsolatok megszakadása szedi az áldozatait. A felmérések azt mutatják, hogy aki átesett a víruson, azok harmadánál fél éven belül valamilyen lelki-idegi gond jelentkezik. 

A rákos betegeknél pedig megszakadt a kutatás, a vizsgálat és a kezelés, ami főleg a középkorúakat, illetve az időseket sújtja. Hiszen már az lényegesen rontja túlélési esélyeiket, ha késik a baj felfedezése. Arról nem beszélve, hogy rengeteg pénzt és szakembert átirányítottak erről a területről a ragály miatt. 

A fiatalok viszont főleg a járvány lélektani következményeit szenvedik meg, ezért nekik is segítségre van szükségük. Mind a két betegségfajta esetében lépni kell, hogy ne következzen be azonnali válság – írta a lap.

 
Forrás: Hírklikk