Újabb – vélhetően Moszkva számára dolgozó – kémek buktak le

HírKlikk 2024. június 22. 12:30 2024. jún. 22. 12:30

Három férfit tartóztattak le kémkedés vádjával Németországban. Egy orosz, egy örmény és egy ukrán személyt azzal vádolnak, hogy követtek egy ukrán személyt. A NATO-főtitkár is ígéretet tett az orosz kémek elleni kemény fellépésre.

A kémkedési ügyről a német szövetségi ügyészség közlése alapján az Economx számolt be szombaton. A közlés szerint a három gyanúsított kifejezetten azért utazott Németországba, hogy információkat gyűjtsön egy külföldi hírszerző szolgálat számára. Azt azonban nem árulták el, hogy a férfiak melyik ország hírszerző szolgálatának dolgoztak. 

Ugyanakkor a botrányról beszámoló Politico jelentése emlékeztet arra, hogy az európai kormányok és a kémelhárítók egyre jobban aggódnak a blokkban a kémkedés felerősödése miatt Ukrajna 2022-es orosz inváziója óta. Franciaországtól Bulgáriáig tömegesen utasították ki a gyakran diplomáciai álcával dolgozó orosz kémeket. A múlt héten nyolc uniós ország külügyminisztere levélben kérte a blokk legfőbb diplomatáját, hogy korlátozzák az orosz diplomaták és családtagjaik szabad mozgását, hogy jelentősen szűkítsék az orosz ügynökök működési terét

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár emellett ígéretet tett az orosz kémek elleni kemény fellépésre, beleértve az orosz hírszerzőkkel szembeni szigorúbb korlátozások bevezetését a szövetség egész területén. A frankfurti letartóztatások napokkal azután történtek, hogy Észtország hat év börtönbüntetésre ítélt egy orosz egyetemi professzort, aki a Kremlnek kémkedett.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom