Ujhelyi kikéri a kormánytól a vakcina-szerződéseket 

HírKlikk 2021. január 16. 11:07 2021. jan. 16. 11:07

Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni Ujhelyi István, hogy pontosan mi szerepel a kormány által kötött vakcina-szerződésekben – erről az MSZP EP-képviselője beszélt szombati online sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus kijelentette, hogy a kormány hazudik az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről. „Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most ismét az Európai Unióban találták meg, akire mutogatni tudnak, mondván, ha nem lennének a brüsszeli kötöttségek, akkor gyorsabb lenne a tömeges oltás. Ebben körülbelül annyi igazság van, mint amikor a kormányfő azt mondta, hogy mindenkit meggyógyítanak, vagy, hogy annyi munkahelyet hoznak majd létre, ahány a vírus miatt megszűnik” – fogalmazott az MSZP európai politikusa. Ujhelyi hangsúlyozta: a vakcina-beszerzések kapcsán a kormányzati állításokkal szemben, a valóság az, hogy a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel.  

Ujhelyi István az online tájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság még júniusban adta ki oltóanyag-stratégiáját, ezt követően kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Az MSZP politikusa rámutatott, hogy Orbán Viktor is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a Bizottságot a közös uniós beszerzés letárgyalására a cégekkel. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy ha a magyar kormány nem akart volna részt venni ebben a közös programban, hanem önállóan akart volna cselekedni, akkor erre meg lett volna a lehetősége. „Szerencsére sem bátorsága, sem kellő felelősségvállalása, sem vakmerősége nem volt hozzá” – fogalmazott az MSZP képviselője, hozzátéve: ugyanis épp az uniós közös közbeszerzés garantálja, hogy lakosságarányosan, egyenlő mértékben, ugyanabban az időben, szigorúan ellenőrzött minőségben és leszorított áron kapunk vakcinákat.  

A szocialista EP-képviselő elmondta azt is, hogy a hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását egy olyan, hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt. Ujhelyi rámutatott arra is, hogy a tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel. Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése. „Az Európai Unió összesen 2,3 milliárd oltóanyagot kötött le, ennek legyártásához természetesen megfelelő kapacitás is szükséges. Azzal számolni lehetett, hogy ennyi oltóanyag nem tud egyszerre megérkezni. Az Európai Bizottság ezért finanszírozási hitelt nyújtott több fejlesztő cégnek, hogy növelni tudják a gyártási kapacitásukat” – ismertette Ujhelyi István. 

Az MSZP EP-képviselője bejelentette, hogy közérdekű adatigénylés keretében kikéri a kormány által a gyártókkal kötött vakcina-szerződéseket. „A kormány hazudott és a saját felelősségének vállalása helyett az Európai Unióra akar mutogatni, miközben épp az európai közösség jelenti az egyetlen garanciát. A kormány mutassa be a szerződéseket és a részletes oltási stratégiát, amellyel még mindig adós! Tessenek dolgozni, kevesebbet hazudni és lopni, vállalni a felelősséget és megmenteni a magyar embereket!” – fogalmazott online tájékoztatóján az MSZP európai parlamenti képviselője.