Ujhelyi: még maradt uniós pénz bértámogatásra, a kormány mégsem kér belőle

HírKlikk 2021. június 17. 13:42 2021. jún. 17. 13:42

Továbbra is pályázat benyújtását sürgeti a kormánynál az MSZP-s Ujhelyi István az európai uniós munkahelyvédelmi program (SURE) maradványösszegére.

Az európai parlamenti (EP-) képviselő a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt javasolta, hogy Magyarország igényeljen egymilliárd eurót a programból bértámogatásra.

Emlékeztetett arra, hogy az egy éve működő SURE-programot mintegy 100 milliárd eurós kerettel azért hozták létre, hogy a tagállamok enyhíteni tudják a munkaerőpiaci válság hatásait részmunkaidős vagy csökkentett munkaidős foglalkoztatással, illetve önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatással.

Hozzátette: a magyar kormány mindössze 504 millió eurót nyert el a programból, miközben Csehország kétmilliárd, Szlovénia egymilliárd, Románia négymilliárd és Lengyelország 11 milliárd eurót kapott.

Ujhelyi István elmondta, ismét lehet pályázni, ezért levélben kérte a magyar kormányt, hogy az alapban megmaradt 5,7 milliárd eurós összegre nyújtson be pályázatot.

Az MSZP EP-képviselője szerint a Pénzügyminisztérium azt közölte vele, hogy még felmérik a hitelkérelem megalapozottságát, és a tárca arra is felhívta a figyelmet, fontos mérlegelendő szempont a programból támogatható intézkedések körének szigorú kötöttsége, illetve visszatérítendő jellege.

Ujhelyi István rámutatott, miközben a kormány a paksi bővítésre, a Budapest-Belgrád-vasútvonalra és a Fudan Egyetemre sok száz milliárd forintnyi hitelt vesz fel drágán, a magyar munkavállalók megsegítésére sajnálja az uniós hitel igénybevételét.

A kormány totális érzéketlenségét mutatja, hogy amikor a kiszolgáltatott munkavállalók megsegítéséről van szó, akkor nem fordul az uniós forrásokhoz, de amikor az oligarcháit kell támogatni az uniós pénzből, akkor a sor legelején áll – fogalmazott.