Ukrán helyett egyiptomi sóval szórják idén a magyar utakat

HírKlikk 2023. november 14. 08:00 2023. nov. 14. 08:00

A Magyar Közút nyolcvan mérnökségén, tizenkilenc vármegyei és központi irányításán keresztül több mint kétezer-hatszáz munkatárs dolgozik ebben az esztendőben a téli üzemben.

Ehhez hétszázkilenc hóekével felszerelt teherautó, százhetvenöt rakodógép és százhuszonnégy hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan hatszázötvenegy úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő.

– Általában mi próbáljuk megelőzni, hogy lefagyás legyen. Ha azt látjuk, hogy hajnalban lefagyás lesz, akkor mi már este vagy hajnalban elindulunk – mondta a kemma.hu-nak Barabás Zsolt, a Magyar Közút Zrt. Komárom-Esztergom Vármegyei Igazgatóságának vezetője.

Az elmúlt években enyhébb teleink voltak, így a gépek használata is csökkenő tendenciát mutat.

– Harminc-negyven éve használjuk síkosságmentesítésre az útszórósót. Alapvetően eddig ezt a környező országokból tudtuk beszerezni, vagy Románia területéről, az erdélyi részről, Parajdról, vagy Ukrajnából.

Az elmúlt mintegy három évben Ukrajnából szállították ide a sót, de a háborús helyzet miatt ez most nem megoldható. Románia pedig Nyugat-Európa számára is szállít, ezért másik útvonalat kellett keresniük a beszállítóknak. A magyar utakat így Egyiptomból származó sóval szórják majd, amely tengeri só lepárlásával készült.

Forrás: kemma.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom