Uniós jogot sértett Orbán – Ha nem tudja, annál nagyobb a baj

NVZS 2019. október 22. 17:28 2019. okt. 22. 17:28

„Vagy Orbán Viktor nagyfokú tájékozatlanságára utal az, amit a Türk Tanács ülésén mondott vagy a politikai stílusát minősíti, ami nem vet rá túlságosan jó fényt” – szögezte le a Hírklikknek Balázs Péter korábbi magyar uniós biztos. A miniszterelnök kijelentése – miszerint ha Magyarország megkapja a bővítési biztosi posztot, akkor „örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit” – nem is állja meg a helyét, hiszen egy biztos nem a saját országát, hanem az EU-t képviseli. Ám nem is vonja maga után azt, hogy mégsem kapja meg a magyar jelölt a szóban forgó portfoliót – vélekedett Balázs Péter.

Orbán Viktor a Türk Tanács közelmúltban tartott bakui ülésén elhangzott beszédének legmeredekebb kitétele nem is az azóta elhíresült kipcsakozás volt: sokkal súlyosabb kijelentésekre is vetemedett. „Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal...ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit” – fejtette ki.

„Ezzel Orbán Viktor uniós jogot sértett” – szögezte le Balázs Péter. A korábbi külügyminiszter hazánk uniós csatlakozása után uniós biztosként is dolgozott, s így személyes tapasztalataiból is tudja, hogy mire kell felesküdniük a biztosoknak. Nos, az Európai Bíróság előtt az uniós Alapszerződéssel szinte megegyező szövegű fogadalmat kell tenniük, amelyben vállalják, hogy egyetlen tagállamtól, politika párttól, gazdasági egységtől sem fogadnak el befolyást, s kizárólag az Európai Unió érekeit képviselik.

„Az, hogy Orbán ilyet mondott az nagyfokú tudatlanságról tanúskodik” – szögezte le Balázs Péter, hozzátéve: „vagy nem tudja, vagy azt hiszi, hogy a biztosi poszt az egy hitbizomány”. Ez annál is furcsább, mivel 1998 előtt az Országgyűlés Európai Bizottságának volt az elnöke, nem szólva arról, hogy jogot végzett emberről van szó, aki tanult európai jogot is.

„De mindettől függetlenül sem lehet olyat mondani, hogy enyém az x terület, mert az én biztosom kapta” – húzta alá a volt uniós biztos. „A biztossal a javaslattételi szakaszban megszakad a küldő ország kapcsolata, a már megszavazott biztos pedig az Európai Bizottság alkalmazottjává válik, egyetlen főnöke az Európai Bizottság elnöke, politikailag pedig az uniós intézményeknek kell engedelmeskednie” – sorolta Balázs.

Befolyásolhatja-e Orbán kijelentése azt, hogy a magyar jelölt megkapja a bővítési portfoliót? – kérdeztük. „Az biztos, hogy nem kelt iránta bizalmat, de azt is lehet mondani, hogy úgysem fog tudni beleszólni a munkájába” – szögezte le Balázs, aki szerint inkább az merülhet fel, hogy miként lesz képes képviselni az EU érdekeit egy olyan személy, aki  eddig mindig szembe ment azzal. Várhelyi Olivér pedig hűségesen képviselte Orbán Viktor törekvéseit, s számos esetben szembe került az uniós joggal és normákkal. „Felmerül a kérdés: lehet-e ilyen tagállam emberére bízni a bővítést, bárkit is tesz oda Orbán Viktor”.

A Türk Tanácsban elhangzott ominózus orbáni kijelentésről immár legfelsőbb uniós körökben is értesülhettek – ha eddig nem hallottak volna róla. Ugyanis Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője nyílt levélben figyelmeztette Ursula von der Leyent bizottsági elnököt: „Orbán Viktor az ön testületének döntéseivel seftel már most”. Rámutatott: „a Fidesz-kormány az Európai Unió szétverésén és kifosztásán fáradozik, Putyin és Erdogan készséges szolgájaként működik. Keleti diktatúrák gyarmatává teszik a magyar nemzetet, és az EU pénzéből, az EU tisztségeit használva törnek az EU ellen.”

Újhelyi István, az MSZP EP-képviselője már napokkal korábban arról írt, „...ahogyan kiárusítja – ki tudja mennyiért és kinek a gazdagodására – az uniós tagságunkat a keleti despotáknak, több mint veszélyes”. Így folytatta: „Orbán Viktor tehát vagy nemes egyszerűséggel átverte türkmén vértestvéreit vagy beismerte, hogy az általa uniós biztosnak jelölt személy (jelen pillanatban Várhelyi Olivér) nem az Európai Unió, hanem az ő személyes szolgálatában fog továbbra is állni és kész üzletelni a biztos európai jogosítványaival. Ez súlyosabb botrány, mint gondolnánk és egyszerre kell hogy elgondolkodtassa Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, az Európai Néppárt vezetőit és a magyar választókat is”.