Útközben kiszállt a mozdonyvezető, mert lejárt a munkaideje

HírKlikk 2024. október 15. 18:00 2024. okt. 15. 18:00

A Tatáról Kelenföldre tartó vonat bicskei állomásánál a mozdonyvezető kiszállt és elment. Nemet mondott a túlórára. Később reagált a MÁV is: nem is mehetett tovább, mert a szabályok szerint nem lépheti túl a 10 órányi mozdonyvezetést.

Tatáról Kelenföldre szeretett volna eljutni október elején a MÁV utasa, akinek Bicskénél megszakadt az utazása, ugyanis a mozdonyvezetőnek lejárt a munkaideje, ezért otthagyta a vonatot – számolt be az Indexnek élményeiről az egyik olvasójuk.

A 4921-es számú vonat este fél 9 körül indult el Tata felé október 4-én, de sokan nem azzal érkeztek meg Kelenföldre, ugyanis, amikor a kalauz bejelentette a vezető távozását, inkább ők is leszálltak, és megvárták az egy órával későbbi járatot.

Voltak, akik hűségesen ott maradtak az eredeti vonaton, de ők még rosszabbul jártak, mivel több mint egy órába telt mire megérkezett a kollégáját váltó mozdonyvezető Bicskére, így csak 10 perccel a 4921-es számú mozdony után tudtak elindulni.

Máskor is voltak már abszurd esetek a MÁV-nál: hétfőn buszokkal pótolták a Székesfehérvár és Pusztaszabolcs között közlekedő járatot, mert lebetegedett a mozdonyvezető. Míg 2020-ban Rákospalota-Újpest állomáson állt meg egy vonat, mert a vezetőnek útközben lejárt a munkaideje.

Hasonló eset történt 2019-ben is, de akkor legalább egy állomáson állt meg a vonat, nem úgy, mint 2018-ban, amikor egy Intercity mozdonyvezetőjének a puszta közepén járt le a műszakja, így az előtt állította meg a vonatot, hogy beért volna Füzesabonyba - erről a hvg.hu tájékoztatott.

Négy éve rájött a MÁV, hogy rossz ötlet 12 órás műszakban dolgoztatni a mozdonyvezetőket, de a mostani eset azt igazolja, hogy továbbra sem haladtak előre a szabályozással.

„Mozdonyvezető kollégánk nem azért nem vitte tovább a járatot, mert a műszakja lejártával arra nem volt hajlandó, hanem mert a 10 óra vezetési idejét meghaladta volna. A rendkívül szigorú szabályok miatt erre nem volt lehetősége” – tájékoztatta a MÁV a mosthir.hu-t..

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom