Üzenet Baranyi Krisztinának: nem erről volt szó

HírKlikk 2020. július 2. 13:45 2020. júl. 2. 13:45

Az utcára üldözött, lakhatásukat vesztő üldözöttek védelmében hosszú évek óta tevékenykedő A Város Mindenkié (AVM) csoport váratlan tartalmú levelet írt a főként civil szervezetek támogatásával – méltán – nyertes IX. kerületi polgármesternek. A személyes hangvételű üzenet alaphangja a csalódás, hogy Kocsis Máté lakáspolitikáját tervezné megvalósítani Baranyi Krisztina.

Jelentős várakozásaik ellenére, amivel a polgármesteri megválasztását és tevékenységét kísérték, segítették, az ASVM mély csalódását fogalmazza meg a mai ferencvárosi testületi ülés tervezett témájával kapcsolatban, amely egy új és a polgármester által előterjesztett lakásrendelet elfogadását tervezi. Mint írják:

„Értetlenül állunk a ferencvárosi képviselő-testület holnapi ülésére általad előterjesztett új lakásrendelet előtt, amit viszont, a jelenlegi változatában, elfogadhatatlannak tartunk.

Nem gondoltuk volna, hogy amikor a programodban azt írtad, hogy ’az önkormányzati lakásvagyont a közösség érdekében hasznosítjuk, nem politikusok rokonainak és haverjainak adjuk el áron alul’, akkor azt úgy kell érteni, hogy a politikusok rokonai és haverjai helyett, immáron általában kívánsz majd áron alul megszabadulni a szociális bérlakás-állomány egy jelentős részétől. Az általad előterjesztett lakásrendelet elfogadása ugyanis ezt jelentené, amennyiben akár a lakás forgalmi értékének 50 százalékán is lehetővé tenné a lakások megvásárlását, ráadásul bizonyos feltételek fennállása esetén, akár teljes egészében, részletekben. Te is pontosan jól tudod: ez lényegében Kocsis Máté ’szociális’ lakáspolitikája.”

A civilszervezet levele szerint, ma Magyarországon nem kevesebb, hanem a jelenleginél jóval több szociális bérlakásra van szükség. Az ellenzéki pártok nyilvános álláspontja alapján, ráadásul ezt a meggyőződést nem csak szakmai, hanem – a kormánypártot leszámítva – széles körű politikai konszenzus is övezi: „Számunkra magától értetődő volt eddig, hogy ennek a konszenzusnak te is része vagy. A rendelet vonatkozó részeit azonban nehéz volna máshogy értelmezni, mint hogy a rendszerváltás egyik legsúlyosabb társadalompolitikai hibáját tervezed, kicsiben, újra elkövetni” – fogalmaz az AVM.

Végezetül csalódottan állapítja meg, hogy a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmával kapcsolatban elfogadott szabályozás annak ellenére sem szerepel a lakásrendeletben, hogy a fővárosi lakásrendelet közgyűlési vitáján kifejezetten elköteleződtél annak kerületi átvétele mellett. Az AVM felhívja a figyelmet arra, hogy az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát – különösen a gyermekes családok és más sérülékeny csoportok esetében – mi olyan civilizációs minimumnak tartjuk, amelynek a jogszabályban való garantálása magától értetődő elvárás minden döntéshozó felé.

„Minderre tekintettel arra kérünk, hogy vond vissza a „Javaslat Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló előterjesztést;

– biztosíts lehetőséget a rendeletben foglaltak megvitatására A Város Mindenkié csoport és más szakmai és érdekvédő szervezetek részvételével;

– vizsgáld felül a lakásprivatizációval kapcsolatos álláspontodat és az ehhez kapcsolódó szabályozási javaslatot;

– az újonnan előterjesztett rendelet kielégítő módon indokolja és igazolja a lakbérek emelésének az okát, annak mértékét és módját;

– az újonnan előterjesztett rendelet biztosítsa a minimálisan elfogadható elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát, és a hátralékba került vagy jogcímüket elvesztett rászoruló lakók hátralékának és jogcímének a kiszámítható rendezését” – zárja A Város Mindenié csoport a ferencvárosi polgármesternek írt levelét.