Üzent az ír nagykövet

HírKlikk 2021. június 13. 15:45 2021. jún. 13. 15:45

„Letérdelni nem tiszteletlenség vagy provokáció, hanem a rasszizmust és diszkriminációt elszenvedőkkel szembeni tisztelet és szolidaritás kifejezése. A rasszizmusnak nincs helye” – ezzel válaszolt a magyar szurkolóknak és Orbán Viktornak a budapesti ír nagykövetség. A Twitter- üzenetet a nagykövet jegyezte.

A Facebook posztot – amit a  444.hu szúrt ki – az ír válogatottról készült fényképpel illusztrálták, amin az újpesti Szusza Ferenc Stadionban letérdelnek a keddi Magyarország-Írország barátságos labdarúgó mérkőzés kezdése előtt. A szövegben pedig az is szerepel, hogy „Büszkék vagyunk a fiainkra. #EgyekVagyunk #Tisztelet”.

A magyar közönség ezért kifütyülte őket, majd Orbán Viktor a magyar szurkolók pártját fogta. A nagykövetség posztja nyilvánvalóan Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek szól, aki a Kormányinfón azt mondta, hogy „ezzel a térdelősdivel legkevésbé sem szimpatizálok", vagy, hogy „a magyar kulturális összefüggésben három esetben megengedett, illetve elvárt az ilyen gesztus: a magyar ember a Jóisten, a hazája előtt térdel le és ha megkéri a szerelme kezét. Minden más esetben ez Magyarországon kultúraidegen”.

A lap emlékeztet rá: az ír válogatott – sok más csapathoz hasonlóan – a meccs előtt letérdelve tiltakozik a rasszizmus ellen. Arról, hogy van-e, és ha igen, mi értelme ennek a gesztusnak, lehet vitatkozni, de Donald Trump bukása óta elég kirívónak számít, hogy egy ország vezetője provokációnak minősítse a gesztust, és kikérje magának.