V. Naszályi Márta: meglepő volt a budavári eredmény, de a munka folytatódik tovább

NVZS 2022. szeptember 12. 14:45 2022. szept. 12. 14:45

„Több évtizedes tapasztalat alapján tudjuk, hogy a Fidesz mozgósítása – ismert okokból – nagyon erőteljes, ez volt a döntő szempont” – mondta a Hírklikknek az I. kerület ellenzéki polgármestere, miután a vasárnapi időközi önkormányzati képviselői választáson a Fidesz jelöltje nyert az ellenzékével szemben. Szerepet játszhatott ebben az is, hogy az ellenzéki választók még nem tértek magukhoz a tavaszi választás után, no meg, a rezsiszámlák sem érkeztek még meg. A kerületben ezzel a győzelemmel többségbe kerülhet a kormánypárt, ha a Jobbik két kiugrott képviselőjét véglegesen meg tudja magának nyerni a Fidesz. V. Naszályi Márta kiemelte, hogy – mint eddig – a jövőben is mindig, mindenkivel kész együttműködni a kerületért, s bízik benne, hogy az új képviselő is így tesz majd.

„Az I. kerület 5. körzetében ma lezajlott időközi önkormányzati választást Fazekas Csilla (Fidesz-KDNP) nyerte. Gratulálok az új képviselőnek és jó munkát kívánok!” – posztolta még este, a szavazatok megszámlálása után V. Naszályi Márta a Facebookon. Nem sokkal korábban jelent meg az eredmény: a szavazatok 53,07 százalékával nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, Fazekas Csilla, a közös ellenzéket (DK-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd-Várunk Egyesület) képviselő Korsós Borbála Erzsébet 45,55 százalékot szerzett. Volt egy független jelölt is, ő 1,38 százalékot kapott. A részvétel 36,93 százalékos volt. Az időközi választásra azért volt szükség, mert megüresedett az időközben országgyűlési képviselői mandátumot nyert momentumos Gelencsér Ferenc helye. 

Ezzel – ahogy arra a Telex cikke rámutat – az ellenzék olyan értelemben elveszítette a többségét a kerületben, hogy két, korábban jobbikos színekben mandátumot kapott képviselő elkezdett együtt szavazni a Fidesszel. Ezzel elméletben megnyílt az út a Fidesz előtt, hogy többséget alakítson ki a budavári képviselő-testületben, ha sikerül megnyerniük maguknak a Jobbikból kiugrott két képviselőt – mutatott rá a cikk.

Ilyen körülmények között hogyan lehet tovább vezetni az I. kerületet – kérdeztük V. Naszályi Mártát.

„Nyilván ugyanúgy, ahogy eddig, jómagam továbbra is a kerületiekért és a kerületért dolgozom, s mindenkivel együttműködöm, aki partner ebben” – szögezte le a párbeszédes polgármester. Hozzátette: bízik abban, hogy a Fidesz új önkormányzati képviselője – akivel egyébként még soha nem találkozott – szintén együtt akar majd dolgozni a kerületért.

Meglepődött-e az eredményen? – kérdeztük. A válasz igen, mert – mint kifejtette – a választás előtt járták a körzetet és készült egy közvélemény-kutatás is, s ebből azt látták, hogy a kerület egésze támogatja a munkájukat, és elégedett azzal, amit végeznek.

Szerepet játszott-e vajon az a győzelemben, hogy a budavári lakosokat alapvetően konzervatívnak tartják? – kérdeztünk rá egy igen elterjedt nézetre. Ezt a polgármester nem gondolja, mint emlékeztetett rá: 2014 óta több voksot kaptak a kerületben mindazok, akik nem fideszesek, ám csak 2019-ben sikerült egységbe állítani az ellenzéket. „Inkább azt mondanám, hogy a kerületben – nem a fideszesek által minősített polgárok, hanem – öntudatos állampolgárok laknak, akik tisztában vannak a jogaikkal és a kötelezettségeikkel, figyelik az eseményeket, képzettek, tájékozottak, aktívak, a kerületi közvéleményben éppen ezért megjelenik a polgári tudatosság” – szögezte le.

De mégis, mi lehet az oka annak, hogy mégis a kormánypárti jelölt nyert? – vetettük közbe.  V. Naszályi Márta szerint ebben több minden is szerepet játszott. Egyrészt nyár vége van, sokan még nincsenek itthon, és azért ne felejtsük el: ez egy időközi önkormányzati képviselő-választás volt, egyetlen körzetben. Ezek jellemzően a teljes érdektelenségbe szoktak fulladni, ehhez képest ezúttal a részvétel 37 százalékos volt – emlékeztetett, hozzátéve: „hiába mozgósítottunk mi is jól, több évtizedes tapasztalat alapján tudjuk, hogy a Fidesz mozgósítása – ismert okokból – nagyon erős, s ez igaz az időközikre is” – állapította meg. Szerinte ez volt a döntő szempont a fideszes jelölt győzelmében.

De hogyan lehetséges egy kormánypárti győzelem abban a helyzetben, amibe az ország és a gazdaság került a regnáló kormány irányításával, aminek a hatásai lassan egyre nyilvánvalóbban érintenek mindenkit? – kérdeztük. A polgármester ezt annak tudja be, hogy az ellenzéki választók nyilvánvalóan még nem tértek magukhoz a tavaszi országgyűlési választás eredményének sokkjából. No meg – jegyezte meg – a rezsiszámlák még nem érkeztek meg.

„De azt is látni kell, hogy a kormánymédia az utóbbi hetekben folyamatosan teleszórta a hazug állításaival a közvéleményt, a közbeszéd terét. Engem például azzal támadott a Várkapitányság vezetője, hogy fanyűvő, fakivágó vagyok – miközben táj- és kertépítész mérnöki diplomám van és soha egyetlen fa kivágására nem adtam engedélyt” – mutatott rá a polgármester. Ugyanakkor nem lehet mindig, minden hazugságra lecsapni, a kormánymédia úthengere borzasztóan nyomul, hihetetlen pénze és felülete van, nagyon nehéz kerületi eszközökkel ellensúlyozni – húzta alá.

Mindenesetre a lakosság megítélése szerint az elmúlt 2,5-3 évben jó munkát végeztek – jegyezte meg, azzal a kiegészítéssel, hogy persze mindig lehet még jobban dolgozni. „Meg fogjuk nézni, hogyan tudunk még jobban dolgozni annak érdekében is, hogy a kerületiek még többen támogassák munkánkat, ami később választási eredményben is megmutatkozik majd” – ígérte V. Naszályi Márta