Váci virtus

Dr. Dávid Ferenc       2019. november 25. 08:00 2019. nov. 25. 08:00

Az 1915/2017. (XII. 7.) kormányhatározat alapján Vác Város Önkormányzatának 4 milliárd 968 millió 181 ezer 688 forint összegű költségvetési forrást ítéltek meg egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok megépítésére. Az új önkormányzat gazdasági – városfejlesztési bizottságának múlt hétfői első ülésén ugyanis úgy döntöttek, hogy javasolják a kormánnyal kötött szerződés felmondását. A város azt kéri majd a kormánytól, hogy a sportcsarnokra szánt pénzt inkább más célokra adja. Végleges döntés várhatóan a november 26-i, keddi képviselőtestületi ülésen lesz – tudósít a vaci-naplo.hu.

Lehetséges következmények:

1. Legyünk pozitívak! A kormány megérti és befogadja az városi képviselők javaslatát és az eredetileg új multifunkcionális csarnok építésére szánt központi forrás összegét – szerződésmódosítás keretében, más célok megvalósítására továbbra is - a település rendelkezésére bocsátja. A centrális hatalom tehát engedélyezi, hogy az iskolaváros csomópont átalakítása, a meglévő városi sportcsarnok felújítása, a szükséges energetikai korszerűsítés, a parkoló kapacitás bővítése, a szabadtéri többcélú atlétikai és sportpálya kialakítása, a városi strandfürdő és a Madách Imre Művelődési Központ felújítása a lakosság és az új önkormányzat szándéka szerint valósuljon meg.

2. A szerződést felbontják, újat viszont nem kötnek, és a Duna-parti város nem jut hozzá a fejlesztési pénzekhez. Se pénz, se posztó! Ez egy nagyon kedvezőtlen változat, de még mindig jobb, mintha a város „nyakába sóznának” egy olyan objektumot, amelyet a.) nem tudnának kihasználni, b.) ebből eredően gazdaságos üzemeltetése csaknem kizárt, és a fenntartása az „idők végezetéig” terhelné a járási székhely önkormányzatának költségvetését. A város tehát központi pénz illetve új csarnok nélkül marad és az 1.) pontban felsorolt és a helyi közösség által preferált korszerűsítések elmaradnak, köddé válnak.

3. És most jön a legrosszabb variáció! A várost megzsarolják, és az alábbi feltételt szabják: csak abban az esetben kaptok pénzt a közeli és a távolabbi jövőben, ha végrehajtjátok a központi akaratot. Ha szembeszegültök, akkor sem most, sem később ne számítsatok az országos költségvetésből származó forrásokra, a „pénzcsapot” öt évre elzártuk, és az általatok kért/javasolt beruházásokra központi forrásból nem lesz fedezet.  A csatabárd kiásva, oldjátok meg a problémáitokat saját erőből!

Bátor és kockázatos lépésre szánták el magukat a váciak, őszinte szívvel szurkolok nekik és nagyon remélem, hogy törekvésük eredménnyel jár. Nem lesz könnyű kialkudniuk egy olyan megállapodást, amelyre a végrehajtó hatalom gyorsan és könnyen rábólint. De megpróbálják, és ez derék dolog. Közben persze arra is gondolok, hogy a Duna-parti járásszékhelytől alig negyvenöt kilométerre fekvő főváros is hasonló meccset vív. Egy központilag nagyon támogatott sportberuházás/sportrendezvény (atlétikai VB) megvalósítása áll szemben a fővárosi polgárok életkörülményeinek javítását szolgáló beruházások kezdeményezésével. Annyi csak a különbség, hogy Budapesten nem 5 milliárd, hanem 120 milliárd forint megfontolt elköltéséről kell dönteni. Vác és Budapest egy hajóban evez, szorítsunk egymás sikeréért!

Kompromisszum vagy kenyértörés. Ez itt a kérdés!