Valami nem stimmel a mai lélegeztetőgépes adatokkal

HírKlikk 2021. november 29. 15:45 2021. nov. 29. 15:45

Pénteken még csaknem 700-an voltak lélegeztetőgépen Magyarországon, viszont a hétfői jelentés szerint 538-ra csökkent a számuk. Ilyen hirtelen visszaesés a járvány mostani szakaszában lehetetlennek tűnik.

A járvány negyedik hullámában folyamatosan növekszik a napi új koronavírusos esetek száma, a kórházban ápoltaké, a lélegeztetetteké és sajnos a halálos áldozatoké egyaránt. Ez nem meglepő, hiszen a vírus terjedése a járványstatisztikák romlását indokolja ebben a szakaszban – írja a Portfolio.

A járvány megtorpanását, visszaszorulását először az új koronavírusos esetek számának stagnálásában, majd visszaesésében, illetve a kórházi ápoltak számának csökkenésében kellene tetten érni. Ellenben ezek az adatok továbbra is azt jelzik, hogy a vírus terjed az országban.

Ezzel szemben, a mai jelentés szerint a lélegeztetettek száma drasztikus mértékben visszaesett. 538 ember van lélegeztetőgépen, miközben múlt pénteken még 695 fő szorult mesterséges lélegeztetésre. Ez több mint húsz százalékos visszaesést jelent, ami gyakorlatilag lehetetlen. Éppen ezért, minden bizonnyal adathibáról van szó.

A lélegeztetettek száma akkor eshet vissza, amikor a kórházi ápoltak számában is fordulat következik be: azonban itt stabil növekedést látunk. A mai adatok szerint 7438-an vannak kórházban, 525-tel többen, mint a pénteki jelentés alapján.