Válasz Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének

HírKlikk 2021. október 12. 06:30 2021. okt. 12. 06:30

Kedves Ferenc!

Olvasom a hétfő reggeli, DK-sokat és Dobrev Klárára szavazni készülő más ellenzékieket buzdító soraidat. Igazad van. 

„Dolog van. Dolga minden DK-s támogatónak, dolga van sok ellenzékinek.” 

Mindazoknak, akik az első fordulóban a pártjukra és/vagy a szívükre hallgatva, a kampányban kiváló teljesítményt nyújtó Dobrev Klárára, a DK miniszterelnök-jelöltjére szavaztak. Szerintem most mindenekelőtt az a dolguk, hogy higgadtan tisztázzák magukban, mi az összefüggés aközött, hogy demokraták és ugyanakkor DK-sok, illetve Dobrev Klára kedvelői. 

Elképzelhető-e számukra, pusztán csak elméletileg hogy előállhat olyan kiélezett helyzet, amelyben ez a két meggyőződésük szembekerül egymással? És ha a történelem úgy hozza, hogy választaniuk kell közöttük, vagyis az alkotmányos demokrácia, a jogállam helyreállításának érdeke és aközött, amit a pártjuk közvetlen érdeke, és a jelöltjük iránti érthető rokonszenvük sugalmaz nekik, akkor melyiknek adnak elsőbbséget?

Ha azt válaszolják, hogy kétségkívül elképzelhető ilyen helyzet, és ha előállna, természetesen az eszük és a szívük közös sugallatára hallgatnának. És ezért a hazánk, a politikai nemzetünk közös érdeke, a demokrácia helyreállításának érdeke mellé állnának, akkor már csak a mai választási helyzetünk adottságaival kellene számot vetniük. A demokrata ellenzék és az önkényuralmi rendszer védelmezőinek erőviszonyával, és a még megnyerendő választóközönség társadalom-lélektani helyzetével.

Ha ezen is túl lennének, akkor a meggyőződésem szerint, tárgyilagosan meg kellene állapítaniuk, hogy a második fordulóban a Dobrev Klára iránti pártalapú elkötelezettségük és személyes képességei elismerése, a személyisége iránti megtagadhatatlan rokonszenvük ellenére is muszáj lesz Márki-Zay Pétert választaniuk. Mert akkor már arról hozunk stratégiai döntést, hogy kitől remélhetjük inkább az eredményes küzdelmet azzal a sok százmilliárd forinttal felépített demagóg kampánnyal szemben, amellyel az autokrácia védelmezői azt akarják elhitetni a választókkal, hogy tavasszal ismét az Orbán és Gyurcsány közötti választás lesz a tét. 

Nem az önkényuralmi rendszer képviselője áll majd szemben a közös érdekeikre végre ráébredő demokraták összefogásának képviselőjével. Hanem a visszavágó jön.

A nemzetmentő Orbán és a nemzetvesztő Gyurcsány, a keresztény jobboldal és az ateista, egyház- és vallásellenes baloldal, a határon túli magyarokhoz szeretettel forduló Orbán és a velük szemben politikai érdekből demagóg kampányt folytató Gyurcsány, a jogos társadalmi felháborodást képviselő Orbán és az azonosító jelvények nélkül elkövetett tömeges rendőri erőszakért felelős, „szemkilövető” Gyurcsány, a gyermekeinket védő, családbarát jobboldal és a pedofiliát mentegető baloldal, a kerítésépítő Orbán és a migránssimogató Gyurcsány között.

Visszavágó és élet-halál harc a nevükkel fémjelzett, kibékíthetetlen politikai táborok, kibékíthetetlen világok között. 

Nem az a kérdés, hogy van-e bármi igazságtartalma ennek a demagóg kampánynak, hanem csak az, hogy kivel az élén tud ezzel hatékonyabban megküzdeni a demokrata nemzeti egység vonzó képét felmutatni akaró ellenzék.

Márki-Zay Péter természetesen nem „az ellenfeleink gyalázatának egy darabját” akarja ráhúzni az ellenzékre, amikor ebben a vetélkedésben szelíden vagy olykor erősebb kifejezésekkel Dobrev Klára ellen és maga mellett érvel, ahogy mi sem, akik őt támogatjuk, hanem annak a letagadhatatlan ténynek a felismerésére akarunk rávenni még Titeket is, hogy neki, a nemrég feltűnt vidéki, nagycsaládos, hívő, liberális konzervatív értékrendű politikusnak, akinek eddig csak győztes harcok fűződnek a nevéhez az orbáni rendszerrel szembeni küzdelemben, és mindezért hitelesebben jelenítheti meg egy új korszak ígéretét, sokkal nagyobb esélye lesz, hogy az ellenzéki összefogás élén sikeresen megküzdhessen ezzel a demagóg kampánnyal, mint Dobrev Klárának, akinek minden elismerendő adottsága és képessége ellenére, van egy súlyos hátránya, az, hogy Apró Antal unokája, Dobrev Piroska lánya és Gyurcsány Ferenc felesége lévén, a családi és politikai háttere következtében olyan terhet cipel magával, ami a mai végletesen megosztott Magyarországon őt Márki-Zay Péternél sokkal kiszolgáltatottabbá, védtelenebbé teszi mindazzal szemben, amit már eddig is megtapasztalhattunk és ami még várható az orbáni önkényuralmi rendszer védelmezőitől. És ezért ezzel szemben az általa vezetett szövetség, a demokrata nemzeti egység is védtelenebb és kiszolgáltatottabb lenne.

Dobrev Klára elsősége erősítené a rendszervédő tábor belső kohézióját, sokkal kedvezőbb helyzetet teremtene a számukra az ellenzéki szövetséggel szembeni kampányuk hitelesítésére a rendszert ma még támogatók és a bizonytalanok között is.

Hidd el, higgyétek el, hogy mi, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és mindazok, akik a kettőjük nevével fémjelzett balközép-jobbközép szövetséget támogatva, a második fordulóban minden demokratát, Titeket is arra kérünk, hogy a hazánk jövője érdekében, a minőséget jelző értelemben európai Magyarország, az alkotmányos demokrácia és a jogállam helyreállítása, a korábbiaknál sokkal igazságosabb, szolidárisabb köztársaság felépítésének reményében Márki-Zay Péterre szavazzatok, azért tesszük ezt, mert jobban ismerjük Nálatok annak a másik Magyarországnak az adottságait, a szellemi és érzelmi reflexeit, érzékenységét, hiteit és meggyőződéseit, sérelmeit és félelmeit, előítéleteit és balítéleteit, amelyekkel a baloldaltól a centrumon át a jobboldalig tartó demokrata nemzeti egységnek jó néhány százezernyi szavazót magához kellene még vonzania, hogy meggyőző fölénnyel nyerhesse meg a jövő tavaszi választást.

Utóirat: 

Add át, kérlek, az üdvözletem a pártod miniszterelnök-jelöltjének, Dobrev Klárának is, a feleségednek! Remélem, tolmácsoltad neki a jelöltek első televíziós vitája után a pártelnöki címedre küldött elismerő soraimat. Amiben gratuláltam neki az újabb interjúihoz. Örömmel látva, hogy Márki-Zay Péter után lényegében ő is azonosult végre azzal a radikális stratégiai politikai javaslattal az alkotmányos rend helyreállításával kapcsolatban, amelyet részletesen először még a múlt év október 22-23-i kétrészes elemzésemben fejtettem ki a Hvg360-on. És amit akkor még Te is elhárítottál egy, a félreértett jogállamiság tiszteletére hivatkozó, udvariasan semmitmondó válasszal. Miként a pártelnök társaid, akiknek szintén elküldtem még kéziratban, a megjelenése előtt.

Üdvözlettel: Elek István