Valószínűleg lesz idén olimpia, hiába ellenkeznek a japánok

HírKlikk 2021. május 17. 21:10 2021. máj. 17. 21:10

Alig több mint két hónap múlva kezdődik a tokiói nyári olimpia, pedig az ország lakossága egyre elutasítóbb a játékok megtartásával szemben

A verseny előtti tréningekből sorra táncolnak ki a külföldi csapatok és a fogadó városok is, szponzorok és ismert versenyzők kezdenek elbizonytalanodni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig annak ellenére ígér biztonságos játékokat, hogy a szervezet elnöke a veszélyhelyzet miatt lemondta a tervezett látogatását.

Múlt szerdán tartotta a legutóbbi sajtótájékoztatóját a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az online eseményen Mark Adams, az NOB szóvivője azt mondta, hogy meghallgatják a közvéleményt, de nem ez fogja vezetni őket, és szerinte „minden azt mondja nekünk, hogy a játékokat meg lehet tartani és meg is fogjuk tartani”.

Japán a koronavírus negyedik hullámával küzd, múlt szerdán több mint 7500 új fertőzöttet regisztráltak – januárban óta nem volt ilyen magas a napi megbetegedések száma. A halottak száma átlépte a 11 ezret, és 82 000 aktív fertőzött van az országban.

A japán társadalom pedig nem örül, amiért ebben a helyzetben több tízezer ember, versenyzők, segítők és önkéntesek utaznak az országba. Az egészségügyi szakértők és a közvélemény szerint az olimpiával kapcsolatos szabályok nem elegendőek arra, hogy biztonságosan meg lehessen tartani a versenyt. A friss közvéleménykutatásokon stabilan hatvan százalék fölött van azoknak a japánoknak az aránya, akik az olimpia lefújását szorgalmazzák – írja a 444.hu.

Forrás: 444.hu