Válságban a Jobbik, de az igazi veszélyt a Fidesz jelenti Magyarországra

Föld S. Péter 2020. május 29. 14:18 2020. máj. 29. 14:18

Tanult barátaim a Facebookon nem győznek örvendezni azon, hogy szemmel láthatólag válságban van a Jobbik. Nem kellene annyira örülni ennek. Akkor lehetne örülni, ha a Jobbik úgy kerül válságba, hogy még valódi náci párt, és olyanok vannak a sorai között, akik ma a Toroczkai László fémjelezte Mi Hazánkban menetelnek. A korábbi, a mainál nagyságrendekkel radikálisabb és vállalhatatlanabb Jobbikkal egyébként a Fidesz, és személy szerint Orbán Viktor is rokonszenvezett.

Idővel a Jobbik elindult egy a normalizálódás felé vezető úton. Mielőtt bárki félreértené, nem gondolom, hogy már messzire jutottak, de azt nem lehet elvitatni tőlük, hogy elkezdtek valamit, ami távolról sem annyira szörnyű és ijesztő, mint az, amit egykor képviseltek. Amikor – nem mellesleg – még nagyon közeli barátságot ápoltak a Fidesszel. Ne feledjük, hogy volt idő, amikor Orbán becsületes, nemzeti érzelmű fiatalembereknek tartotta őket és sok sikert kívánt további pályafutásukhoz. Amikor a Jobbiknak még számos vállalhatatlan mondata és szörnyű cselekedete volt – lásd a Magyar Gárda félelmet keltő vonulásait –, akkor a Fidesz tapsolt ehhez és bár nem merte kimondani, mert ehhez is gyáva volt, természetes szövetségeseként tekintett a Jobbikra.

Hogy a Jobbiknak utóbb Simicska Lajos javasolta, hogy kezdjenek középre húzódni, vagy Vona Gábor és társai maguktól találták ki, nem tudom. Ami biztos, a Jobbik már régóta helyet cserélt a Fidesszel, és szemben ez utóbbival, amely ma már kifejezetten populista pártnak mondható, kezdett normálisan viselkedni és működni.

Ez a politika (vagy taktika) eddig legalábbis, nem jött be a Jobbiknak, de ennek nekünk, akik demokratának tartjuk magunkat, nem kellene nagyon örülnünk. Ez a történet ugyanis nem a Jobbikról, hanem Magyarországról szól. Egy olyan országról, amelynek lakossága a jelek szerint, inkább a vevő a Fidesz egyre nyilvánvalóbb populizmusára, mint a Jobbik – lassan írom, hogy mindenki megértse: még épp csak elkezdődött – normalizálódására.

Akkor volna okunk némi örömre, ha a csütörtöki, nem engedélyezett, ám mégis megtartott náci tüntetés szervezőit a rendőrség őrizetbe veszi, a résztvevőket pedig legalább olyan súlyosan (750 ezer forintra) megbírságolja, mint azt a Clark Ádám téren dudáló nyugdíjast, aki Orbán Viktor politikája ellen tiltakozott.