Van olyan magyar kórház, ahol 4 évet kell várni a térdműtétre

HírKlikk 2024. október 15. 19:00 2024. okt. 15. 19:00

Miközben Szombathelyen 2028-ra adnak időpontot térdműtétre, és Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint mintegy két-három milliárd forintnyi pluszforrással radikálisan lehetne csökkenteni a kórházakban a várakozási időket., addig a belügyminisztérium úgy véli, „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”.

Komoly türelemre van szüksége azoknak a betegeknek, akik a szombathelyi kórházban csípő- vagy térdműtétet végeztetnének el – derült ki az RTL Híradó riportjából. Ugyanis az egyik utolsóként listára felvett beteg például négy évet várhat a térdműtétjére: 2028. október 4-én operálják meg. Ugyanitt az egyik csípőprotézisre váró beteget két év és 10 hónap várakozás után tervezik megműteni.

AZ RTL szerint Egerben némivel gyorsabban lehet sorra kerülni. Aki a napokban jelentkezett, csak kicsit több mint egy évet vár csípőműtétre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint.

Ezeket a beavatkozásokat a magánszolgáltatóknál akár két hónapon belül elvégzik. Egy budapesti klinikán egy őszi akció keretében ez 2,4 millió forintba kerülne. Azonban figyelembe véve a hazai állapotokat, ez az összeg sokaknak megfizethetetlen.

A kormány megteremti ugyan a jogi lehetőséget, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók közfinanszírozott ellátást nyújthassanak a hiányzó területeken, azonban csak olyan szolgáltatásokért kaphatnak a magánellátók állami közfinanszírozást, amelyeket tőlük olcsóbban vehet meg az állami egészségpénztár, mint külföldön.

A belügyminisztérium a várólistás műtéteket nem tekinti „hiánypótló állami szolgáltatásnak”, mivel úgy vélik, „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász elmondta az RTL-nek, hogy civilizált országokban általában fél évben maximálják a várakozási időt. Úgy látja, a várólisták akkor lehetnének rövidebbek, ha az állami kórházak több pénzt kapnának.

"Ha azt akarja a kormány, hogy a betegek minél kevesebbet szenvedjenek attól, hogy nem jutnak ellátáshoz, akkor nem is olyan sok pénzzel, két-három milliárd plusszal radikálisan lehetne csökkenteni a várakozási időket" - véli Sinkó Eszter.

A belügyminisztérium a tvcsatorna megkeresésére azt mondta, a kórházak többletforrást kapnak, hogy a koronavírus-járvány alatt elmaradt ellátásokat mielőbb bepótolják. „A cél, hogy a betegség ne üzlet legyen” – tették hozzá. A tárca szerint a legtöbb beavatkozás esetében az átlagos várakozási idő nem haladja meg a 60 napot.

 

Forrás: RTL


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom