Városligeti lovardát tojt a nyuszi a kormánynak

Harkai Péter 2020. április 15. 11:13 2020. ápr. 15. 11:13

Kivásárolták a bebukott, frissen felújított cukrászdát – húsvétra megvette magának a magyar állam az Állatkerti Lovarda épületét, és átadja a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére – áll a Magyar Közlöny legutóbb megjelent számában. Az okok ismeretlenek, nem kizárt, hogy a Nemzeti Vágta bővül egy önálló helyszínnel.

A rendelkezés szerint, a miniszterelnöki utasítás a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg, hogy az emberi erőforrások minisztere és a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával – az MNV Zrt. útján – tegye meg a szükséges intézkedéseket a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlan a magyar állam javára történő megvásárlása érdekében.

Az utasítás közvetlenül a Thália Színház kivásárlását irányzó határozatot követően szerepel, a motivációja egyelőre kérdéseket vet fel. Az ingatlant még a BIODOM-építkezés előtt, 2018-ban építették meg és adta át maga Persányi Miklós és Tarlós István – közülük már egyik sem található a közéletben. Az épület akkor még az Állatkert pót-vidámparki Holnemvolt Vár részlegeként épült meg, hogy a 1,5 hektáros területen „mesés állatok, állatos mesék, játékok és élmények sokasága várja az apróbb és nagyobb látogatókat.”

Közbejött a BIODOM, a tervezett szórakoztatópark „Seholsincs” várrá alakult és a lovak közvetlen szomszédságában árván maradt épületbe egy Édes Mackó nevű cukrászda létesült, ahol citromkarikák helyett, 1500 forintos mini kürtöskalácsot vásárolhattak a lócitromkarikák szomszédságába. Ezt most egyelőre ismeretlen okból kivásárolja az állam a fővárostól és a Nemzeti Artista Nonprofit Kft-nek adományozza, holott az egyelőre szintén bizonytalan sorsú Fővárosi Nagycirkusz néhány számmal odébb található. Aminek – nem mellesleg – az a Fekete Péter volt a közelmúltig az igazgatója, aki felbukott a kormányba, kultúráért felelős államtitkárnak.

Az állami kivásárlás már csak azért is különös, mert évek óta tervben van – bár még mindig végső döntés nélkül – a Fővárosi Nagycirkusz elköltöztetése, tehát a Nemzeti Lovarda ehhez való csatolásának szándéka vagy légből kapott vagy egyéb motiváció áll a hátterében.

Évek óta problémát jelent a Budapestre erőltetett Nemzeti Vágta nevű esemény, amit a Hősök terén kialakított hippodromban tartanak meg az állatvédők folyamatos ellenkezése ellenére. A tökéletesen alkalmatlan helyszín örök gondja volt, hogy hol helyezzék el a versenyre szállított lovakat. Egy időben a Csónakázó tó medrébe telepítették az ideiglenes istállókat, az elmúlt időszakban pedig a felvonulási téren húztak fel istállósátrakat. Ez, ugye, a Nagy Nemzeti Múzeumnegyed építkezése miatt, szóba sem jöhet. Most az állam megvásárol egy erre ideális ingatlant, közpénzből, a főváros, tehát a köz területén.

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében, az Andrássy úton megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. Magánvállalkozás. Elnöke Lázár Vilmos, Orbán Viktor hajdani kebelbarátja.