Vásárhelyi Mária: a Békemenet erődemonstráció, és az ellenzék megfélemlítése egyben

Millei Ilona 2021. október 22. 12:47 2021. okt. 22. 12:47

Iszonyatosan nagy felelőtlenségnek tartom, hogy a vírus elleni védekezést folyamatosan politikai szempontoknak rendelik alá – mondja Vásárhelyi Mária. A szociológus ezért nem is érti, hogy egyáltalán hogyan lehetett karon ülő gyerekekkel és babakocsis csecsemőkkel meghirdetni a Békemenetet. Ebből látszik, hogy csak a cél számít, az eszköz nem. Teljesen mindegy, hány ember fog ott megfertőződni, hány fog belehalni. Azzal a hatalom nem kalkulál. Azt mondja, a Békemenet a Fidesz elkötelezett támogatóinak erődemonstrációja, és az ellenzéki szavazók megfélemlítése is egyben.

– Békemenet lesz. Mennyire tud szimbólummá válni egy ilyen rendezvény?

– Szerintem rég azzá vált. A Fidesz elkötelezett támogatóinak demonstrációja, és az ellenzéki szavazók megfélemlítése is egyben.

– Milyen hatást kelt az emberekben?

– Mivel rengeteg embert mozgósítanak, ahogy hallottuk Romániából, főleg Erdélyből, és Lengyelországból is sok-sok busszal és vonattal érkeznek a támogatók, a helyzet elég abszurd. Romániában annyira drámai a járványhelyzet, hogy teljes lezárás van, és nem csak a kórházakban, hanem már a halottasházakban sem férnek el az áldozatok, és innen fogják hozni a demonstrálók egy részét. Egy másik részét nyilván vidékről is mindenféle ígéretekkel, kedvezményekkel fölcsábítják. Azt gondolom, sok olyan ember van, akit már önmagában az is vonz, hogy fölhozzák vidékről, vagy elhozzák egy másik országból, esetleg még valami pénzt is kap, vagy csak egyszerűen eljut a fővárosba. Nem akarom kétségbe vonni, a többségük nyilván a kormánypárt támogatója lesz. De ez a nagy tömeg mindenféleképpen egy erődemonstráció.

– A történelemben láttunk már ilyen erődemonstrációkat, amelyek mind azt mutatták, hogy a központi erő mögött hatalmas erő áll. Kikre van hatással?

– Elsősorban azokra, akiket el lehet bizonytalanítani, azokra, akik bizonytalanok abban, hogy le lehet-e váltani ezt a kormányt, vagy ez már örökké így marad, azokra, akik még nem tudják, hogy elmenjenek-e szavazni, vagy sem. Szerintem – nyilván eltérő mértékben – tulajdonképpen majdnem mindenkit el tud bizonytalanítani abban, hogy egyáltalán lehet-e változás az országban. Ha ez valóban hatalmas tömegdemonstráció lesz, akkor az nagy erőt sugall.

– És az augusztus 20-i fiaskó után a guruló Szent Istvánnal nem lesz ciki?

– Szerintem nem. Ez másfajta rendezvény, nem egy „bolhacirkusz” lesz. Itt tényleg azok lesznek, akik a Fideszt támogatják, és akik valamiért vállalták, hogy részt vesznek a meneten. Ha ők nagyon sokan vannak, annak nyilván van meggyőző, vagy elbizonytalanító ereje.

– Hatással lehet a Békemenet akár az ellenzéki választókra, akár az összefogás tagjaira, vagy épp azokra is, akik elmentek az előválasztásra?

– Azokra, akik elkötelezett ellenzéki szavazók, vagy biztosak abban, hogy nem akarják tovább ezt a fideszes vircsaftot, azokra nem. Azokra, akik félnek, vagy bizonytalanok, azokra igen.

– Mutatja az, hogy a Fidesznek semmi sem drága – főleg az emberélet nem –, hogy külföldről Lengyelországból, Erdélyből és még ki tudja honnan hoznak ide embereket, és az illetékestől pusztán annyi telik, hogy azt mondja, Romániából, ahol tombol a vírus nem javasolja az ideutazást?

– Ennek a kijelentésnek már nyilván semmi jelentősége nincs, mert ha a határon átengedik, vagy ingyen szállítják őket, fizetik az utazásukat, akkor azt senki nem fogja figyelembe venni azok közül, aki jönni akar. Én iszonyatosan nagy felelőtlenségnek tartom, hogy a vírus elleni védekezést folyamatosan politikai szempontok rendelik alá.

– Ön szerint célt fog érni ez a Békemenet?

– Nem tudom. Az biztos, hogy nagyon sokan lesznek, biztos, hogy erődemonstráció lesz, biztos, hogy óriási hergelés lesz az ellenzék ellen, és most már Márki-Zay Péter is a célkeresztbe kerül. A hangadók, a szervezők – bár szoktak – nyilván nem fognak gyűlölködni, de az is biztos, hogy az indulatok hergelésére fognak játszani.

– Számíthatunk arra, hogy a választásokig több ilyet is tartanak?

– Nem hiszem, mert azért ezt a „poént” nem lehet olyan sokszor elsütni. Meg jön a rossz idő is. De azt, hogy – ha szükségét érzik – még a választások előtt, mondjuk március 15-én szervezzenek egy hasonlót, simán el tudom képzelni. De az embereket nem lehet olyan gyakran az utcára hívni, mert akkor az egész elveszíti a jelentőségét és a fontosságát is. A választásokig egy még beleférhet.

– Az ellenzéki összefogás milyen választ tud adni erre?

– Azért vagyok bizonytalan, mert a járványhelyzet nem csak a békemenetesekre vonatkozik, hanem az ellenzékiekre is. Azt gondolom, hogy egy ilyen megmozdulás – különösen maszk és távolságtartás nélkül – játék a tűzzel. Különösen most, amikor látszik, hogy felmenő ágába jutott ez a hullám. A másik oldalról persze azt is értem, hogy nem lehet válasz nélkül hagyni. Az biztos, hogy én az ellenzék helyében mindenkit felszólítanék, hogy maszkban jöjjön, és próbáljanak távolságot is tartani, mert azért egy ilyen tömegrendezvény a melegágya a járvány terjedésének. Ezért nem is értem, hogy egyáltalán hogyan lehetett karon ülő gyerekekkel és babakocsis csecsemőkkel meghirdetni a Békemenetet. Ebből látszik, hogy csak a cél számít, az eszköz nem. Teljesen mindegy, hogy hány ember fog ott megfertőződni, hány hal bele. Azzal ők nem kalkulálnak. Ez óriási felelőtlenség!