Vásárhelyi Mária: a kormány tudatosan emelte a rendőrbért, szüksége van a lojalitásukra

Millei Ilona 2022. július 19. 14:55 2022. júl. 19. 14:55

Az tudatos, hogy a kormány a rendfenntartóknak felemelte a fizetését, mert esetleg arra gondol, hogy szüksége lesz a lojalitásukra – nyilatkozta a Hírklikknek Vásárhelyi Mária szociológus. Nyilván, a jelentős béremelés szerepet játszik abban, hogyan gondolkodnak erről a kormányról. Azért lett hirtelen olyan fontos a kormánynak a rendőrbér, mert félnek, hogy átállnak a tüntetők oldalára. Az pedig, hogy bedurvul-e a rendszer, szerinte attól függ, mennyire elszántak a tüntetők. A rendőröknek is nyilván el fog fogyni a türelmük, de a nagy kérdés, hogy kivel fordulnak szembe. Ha dupla annyi fizetést kapnak, akkor valószínűleg a tüntetőkkel.

– Ön szerint milyen kormányzás az, ahol a miniszterelnök néhány hete még azt mondta, nem most van itt az ideje annak, hogy bérkérdésben előre tudjunk lépni. Ugyanakkor a miniszteri fizetést jelentősen, 33 százalékkal megemelte, majd sutyiban az államtitkárokét is, 1,75 millió forintról 1,9 millióra, (8-9 százalékkal), de a pedagógusok béremelésére nem jut pénz? 

– Viszont a rendőrökét is megemelte. Az nyilván tudatos, hogy a kormány a rendfenntartóknak felemelte a fizetését, mert esetleg arra gondol, hogy szüksége lesz a lojalitásukra. Egyébként nincs semmiféle összehangolás, a különböző döntéseknek valamiféle szinkronizálása. Itt nem tudja a jobbkéz, hogy mit csinál a bal. Valaki eldöntötte már valamikor a fizetésemeléseket, de nem gondoltak bele, hogy közben több millió embernek ellehetetlenítik az életét. A folyamatok nincsenek modellezve, a kölcsönhatásuk elemezve. Ha a múlt héten nem történik meg a bejelentés a „katáról” meg a rezsiről, akkor nyilván senkit nem érdekelt volna, hogy fölemelik a miniszterek fizetését, vagy sem. Mindenesetre ilyen „balhé” nem lett volna belőle. De én itt egy teljes, totális káoszt látok, semmi mást.

– Ugyanakkor az újabb rendvédelmi és honvédelmi béremelésre és a határvadászokra idén összesen mintegy 52 milliárd forintot biztosít a kormány, de a pedagógusok béremelésére nem hajlandó adni, azt Brüsszeltől teszi függővé. Miközben hozzávetőleg 12 ezer pedagógus már most is hiányzik, és napról napra egyre többen hagyják ott a pályát…

– A rendvédelmiek fizetésemelése nyilván hirtelen döntés volt, mert látják, hogy a rendőrség lojalitására egyre nagyobb szükségük lesz. Nehogy átálljanak a tüntetők oldalára. Az pedig teljesen abszurd, hogy a pedagógusok béremelését Brüsszelre akarják tolni. Brüsszel nem ad pénzt a pedagógusok fizetésemelésére, az abszolút nemzeti hatáskör. Brüsszelre mutogatnak azért, hogy a pedagógusok ne a magyar kormányra legyenek dühösek, hanem Brüsszelre. Ez kizárólag ezt a célt szolgálja. 

– Ön szerint miért van az, hogy a miniszterek és a miniszterhelyettesek, Orbán Viktor és a rendvédelmiek fizetésének emelésére, határvadászok toborzására van pénz, a – Orbán által is jogosnak mondott – pedagógus béremelésre pedig nincs?

– Azért, mert a pedagógusok nem fontosak, a rendvédelmiek meg a saját kádereik, fontosak. Ráadásul úgy érzik, a pedagógusoknál már rengeteg szervezkedés volt az ellenállásra, de igazából mindegyik kifulladt. Abban bíznak, hogy a mostaninak is az lesz a vége. 

– Az, hogy a rendőrök ma már kevésbé barátságosan léptek föl a rezsicsökkentés elvonása és a kata megszüntetése miatt tüntetőkkel szemben, jele annak, hogy a fizetésemelés máris megtette a hatását?

– Ezt nem tudom. Alapvetően attól függ, hogy a parancsnokaik milyen utasítást adnak a rendőröknek. Nyilván, ha jelentősen megemelik a bérüket, akkor az szerepet játszik abban, hogyan gondolkodnak erről a kormányról. Hosszabb távon biztos, hogy azért lett hirtelen olyan fontos a kormánynak a rendőrbér, mert félnek, hogy átállnak a tüntetők oldalára. Mert a rendőrök is ugyanúgy voltak másodállásban például őrző-védők, vállaltak egyéb munkát, tehát a kata nekik is olyan jól jött, mint bárki másnak. A rezsiemelés pedig ugyanúgy érinti őket is.

– Ön szerint be fog „durvulni” az Orbán-rendszer?

– Ez attól függ, hogy a tüntetők mennyire elszántak. Már sokkolóval is oszlatták a tömeget. A rendőröknek is nyilván el fog fogyni a türelmük, de az a nagy kérdés, hogy kivel fordulnak szembe. Ha dupla annyi fizetést kapnak, akkor valószínűleg a tüntetőkkel fognak szembefordulni.

– Az is kérdés, hogy arra mit válaszolnak a tüntetők…

– Én nem tudom, vidéken mi van, de az ember mindig beleesik abba a hibába, hogy abból von le messzemenő következtetést, mi történik Budapest belvárosában. Az biztos, hogy ami itt az elmúlt hetekben történt, az mindenkit, aki a munkájából él, nagyon ellehetetlenített.