Vasárnapra befagyhat a Balaton

HírKlikk 2021. február 13. 05:00 2021. feb. 13. 05:00

Egyelőre még csak a kicsapódó víz jegesedik a siófoki obszervatórium vezetője, Horváth Ákos szerint.

Az InfoRádió számol be arról, hogy megindult legnagyobb állóvizeink jegesedése az elmúlt napokban, ám a korcsolyázásra alkalmas jég kialakulása nem megy egyik napról a másikra.

„A Balaton jegesedése eléggé komplex folyamat. Az egyik lehetőség, hogy nagyon jó minőségű tükörjég alakul ki. Ez általában akkor alakul ki, amikor egyébként is hideg a víz, és egy érkező hidegfront hatására átkeverődik, majd az éjszakára leálló szél révén úgymond beáll a víz, megkezdődik a tükörsima fagyás, a következő szeles időszak pedig már nem tudja ezt elrontani. Tartunk tőle, hogy most a második változat jön, a Balaton hullámzó vizén alakulnak ki kisebb jégdarabok, amelyek aztán a hullámzás miatt összeragadnak, így egy rücskös, durva jégfelszín alakul ki. Tükörjégre nagyobb esély az északi parton van, rücskösre a délin” – nyilatkozta az InfoRádiónak Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

A hét közben az erős szél gátat szabott a jegesedésnek, de a hétvégén megkezdődhet ez a folyamat.

A szakértő szerint a hét legvégére lehet összefüggő jég a tavon, de sportolásra alkalmas, vagy egyáltalán biztonságos jégről még egyáltalán nem lehet beszélni.

Horváth Ákos szerint az megjósolhatatlan, hogy mikorra lesz sportolásra alkalmas a jégfelszín.

Forrás: InfoRádió