Végre kiderült, mennyi és milyen vakcina jön, és mikor

HírKlikk 2021. február 20. 10:20 2021. feb. 20. 10:20

Eddig  737 ezer ember oltására elég oltóanyag érkezett az országba, összesen pedig 9,8 millió ember oltásához elég oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből – derült ki a nagy nehezen közzétett hivatalos magyar összesítésből. A Pfizerből kaptuk eddig a legtöbbet, a legkevesebbet pedig a Modernából. Pénteken reggelig 391 821 embert oltottak be, közülük 152 432-en már a második adagot is megkapta. 

A hivatalos koronavírus tájékoztató oldalon megjelent összesítés emlékeztet arra, hogy a beérkező  vakcinákból mindig képeznek egy megfelelő biztonsági tartalékot a második körös oltások elvégzéséhez – így jönnek ki a számok. 

Az alábbi táblázat minden hivatalos számot tartalmaz:

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A mai napig 298 ezer ember oltására elég oltóanyag érkezett ennek köszönhetően, a Szputnyik-vakcinával már zajlik a regisztrált idősek oltása, és a kínai vakcinával is megkezdődhet az oltás.