Veszélybe sodorhat a közös költség kifizetése is

HírKlikk 2023. január 12. 17:20 2023. jan. 12. 17:20

A kormány tavalyi rezsivédelem módosítása igen súlyosan érintett a társasházakat. A közös költség legtöbb helyen többszörösére emelkedett, és sokaknak gondot okozhat ezek kifizetése. A tartozásokat halmozni, nem jó ötlet a szakértők szerint, mert igen magasak lesznek a kamatok.

Vass Ferenc, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének elnöke elmondása szerint a megnőtt energiaárak miatt az év végére már szükségessé vált, hogy a legtöbb társasházban megemeljék a közös költséget – írja a Pénzcentrum. Néhol akár 72 százalékos emelkedéssel is számolhatnak.

Dén Mátyás András, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökségi tagja szerint, ha folytatódik a pénzromlás, akkor 2024-ben újabb 20-30 százalékkal növekedhet a közös költség. A szakértő azt is elmondta, hogy az elmúlt években a 0 közeli jegybanki alapkamat miatt olcsó volt a közös költséggel tartozni, ám ezek az idők elmúltak.

Hozzátette, lesz egy réteg, aki nem tudja majd kigazdálkodni a többletet, ezért el kellene különíteni önkormányzati, vagy állalmi szinten támogatási összegeket az ilyen esetekre.

A szakértők szerint a közös költségek behajtásának végrehajtási gyakorlatán elengedhetetlen lesz változtatni, akárcsak a társasházi törvényeken.

Forrás: Pénzcentrum