Vidnyánszky nem mondott igazat

Németh Péter 2019. december 12. 11:30 2019. dec. 12. 11:30

Az ATV vendége volt szerda este Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. Nem véletlen, hogy ő szerepelt; a nap folyamán fogadta el a parlament azt a törvényt, amely olyan nagy vihart kavart, ami miatt tüntettek is Budapesten – természetesen hiába. A kormány nyilván örült annak, hogy olyan embert láthat az adásban, aki egyetértett a törvénnyel, sőt, annak kialakításában aktívan részt is vett.

Vidnyánszky a műsorban megerősítette társasága korábbi közleményét, miszerint az új jogszabály kifejezetten előnyös a színházaknak: több pénzhez fognak jutni mind a kőszínházak, mind pedig a függetlenek.

Az igazgató-rendező többször is aláhúzta: folyamatosan egyeztettek a szakma képviselőivel, tehát nem igaz az az állítás, hogy kihagyták volna őket a törvény előkészítéséből. A tüntetésen résztvevők stílusát, hangnemét elfogadhatatlannak minősítette. Azt is kijelentette: ilyen gyűlölködő emberekkel nem lehet megegyezni. Külön kiemelte Pintér Béla színész-rendezőt, akit ugyan tehetséges művésznek tart, de szemében csak gyűlöletet látott, mondatai sértőek és igaztalanok voltak. Vidnyánszky úgy gondolja, az új paragrafus megnyugtatóan rendezi a viszonyokat, azokat, amelyek több, mint rendezetlenek voltak. Többször kiemelte, hogy ő maga is sokat egyeztetett – még a törvény elfogadásának napján is. Például a másik szervezettel, a Magyar Színházi Társasággal. A műsorvezető azon kérdését, hogy miről egyeztettek azok után, hogy a törvényt már elfogadta az országgyűlés, Vidnyánszky kitérő választ adott.

A Hírklikk megkérdezte Hegedűs D. Gézát, az említett társaság elnökségi tagját, aki elmondta, az elnökségük – három vezető – valóban találkozott Vidnyánszkyval, de szó sem volt egyeztetésről. „Inkább szemrehányásnak mondanám” – fogalmazott a művész, megjegyezve, természetesen szemrehányást tettek Vidnyánszky Attilának az új jogszabály miatt, amellyel egyáltalán nem értenek egyet, mi több, elfogadhatatlannak tartják.

Hegedűs D.-től megtudtuk: a Nemzeti Színház vezetőjével a POSZT-ról, a pécsi színházi találkozóról beszéltek, amely lényegében meghalt, és amely abban a formában, ahogy például tavaly működött, szintén tarthatatlan. Hegedűs kifejezetten csúsztatásnak nevezte, hogy a szerdai megbeszélésüket egyeztetésnek tüntette fel Vidnyánszky. Egy ilyennek értelme sem lett volna. Azt is tudtunkra adta a művész, hogy a törvény tervezetéről korábban sem kérdezte őket senki, sem a kormány, sem pedig a Teátrumi Társaság részéről.