„Viktor, amit létrehoztál Magyarországon, nem az, amiért harcoltunk”

HírKlikk 2018. december 13. 08:19 2018. dec. 13. 08:19

Keresztnevén szólítja a magyar miniszterelnököt, ráadásul ugyanott tanultak: Oxfordban – bár Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal. Radosław Sikorski aztán a The Sunday Telegraph afganisztáni haditudósítója lett, hazatérve két évig volt Lengyelország nemzetvédelmi, hét évig külügyminisztere, levezetésképp egy év szejm-elnökség, majd jött a dicstelen távozás egy lehallgatási botrány és pártja, a Polgári Platform (PO) 2015-ös választási veresége miatt. Ennek ellenére az egyik legfoglalkoztatottab lengyel közszereplő Nyugaton.

Radosław Sikorski az újonnan indult Válasznak adott interjút, beszélve többek között Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról is.

A politikus elmondta, hogy Orbánt a keresztnevén szólítja, azzal viszont egyáltalán nincs megelégedve, amit Magyarországon lát.

„Számomra Soros György gyalázása volt az utolsó csepp a pohárban. Ezek a módszerek a 20. századra emlékeztetnek, és ezt nem kéne megismételni. A cinizmusa pedig túlmegy azon a határon, ami egy Magyarországhoz hasonló civilizált helyen megszokott. A 2015-ös menekültválság idején magyarul kirakott, a magyar kultúra tiszteletben tartására szólító plakátjaival például pártpolitikai célokra használt egy érzelmekre ható témát. Ez nem az én stílusom.”

Azt is elárulta, hogy mit mondana Orbánnak, ha most találkozna vele:

„Nézd, az a fajta haveri kapitalizmus, amit létrehoztál Magyarországon – ahol emberek az állammal fenntartott jó kapcsolat miatt gazdagodnak –, az nem az, amiért a 80-as évek végén és a 90-es évek elején harcoltunk, együtt a szükségben.”

Forrás: Hírklikk