Világhírű tudós: ijesztőek a számok Magyarországon

HírKlikk 2020. szeptember 9. 05:30 2020. szept. 9. 05:30

A világhírű hálózatkutató, fizikus, Barabási Albert-László arról ír Facebook bejegyzésében, hogy a magyar csodának vége, a napi 500 körüli új koronavírus-fertőzötti szám már „ijesztő" a számára. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer aktív fertőzött lehet, százból egy ember. Ezért ő ismét maszkot hord.

A Napi.hu által idézett posztban a tudós arról ír, hogy júliusban, amikor hazaköltözött Magyarországra, olyan üdítő volt számára újra normálisan, maszk nélkül élni. Amikor amerikai barátaival beszélt, néha büszkén, néha hitetlenkedve mesélt nekik a magyar csodáról, az életről, amely visszatért a normális medrébe.

„Július végén, napi 10-20 új fertőzéssel, a büszkeség jogos is volt. Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk" – írja a tudós, aki szerint a két hete regisztrált napi 100 új fertőzés is nagy számnak tűnt, a tegnapi 500 pedig már ijesztő a számára.

Ez azt jelenti, hogy durván 100 000 aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy. Vagyis naponta több tucatnyi egyén sétál el mellettem, aki ontja a láthatatlan vírust, és még nem tudja ezt magáról – olvasható Barabási Albert-László posztjában. 

A hálózatkutató szerint, ha továbbra is nyitva akarjuk tartani a iskolákat, a munkahelyeket, a boltokat és a színházakat, és „ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között, talán van még rá esély". Az új számok tükrében, ő újra maszkot hord. „Nem csak magamért, hanem érted is" – hívja fel a figyelmet a tudós.

Forrás: Napi.hu