Vitézyék már hétfőn fellebbeztek, akkor még elutasította a Fővárosi Választási BIzottság

HírKlikk 2024. június 13. 08:52 2024. jún. 13. 08:52

Már hétfőn benyújtotta Vitézy Dávid és stábja a fellebbezést a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és kérték, hogy ott új szavazást tartsanak, mert szerintük alig láthatóan húzták át Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. A Fővárosi Választási Bizottság azonban akkor elutasította Vitézyék kérelmét.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Vitézy Dávid elmondta a fellebbezés leadása előtt tartott sajtótájékoztatóján, hogy csapatával létrehoztak egy jogi és választásmatematikai csoportot, így szolgáltattak bizonyítékot a választási bizottságnak az újraszámláláshoz.

A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a problémáikat a Fővárosi Választási Bizottság felé is jelezték, de az elutasította a stáb akkor még a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására vonatkozó kérelmét. A Fővárosi Választási Bizottság oldalán szerepel is az ezt tárgyaló határozat – vette észre a Telex

Vitézyék azzal indokolták a fellebbezést, hogy a két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét „vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki”. Szerintük „ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen (a jelölt adatainak nem jól látható kihúzása miatt a kiesett jelöltre leadott) szavazat született”, így sérültek a választás tisztaságának alapelvei, és nem volt meg az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölőszervezetek között. Ehhez bizonyítékként csatoltak az érintett kerületből származó szavazólapokról négy fényképet. 

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom