Wahorn András: ez az élet van, ez jutott nekünk

HírKlikk 2023. december 6. 15:05 2023. dec. 6. 15:05

„Itt van ez a gazember a nyakunkon, aki a világ szégyene, aki miatt szégyellem magam, ha egy külföldi megkérdezi, hogy ki vagyok, milyen nemzetiségű” – mondta Wahorn András a KlikkTV Tíz című műsorában. A festő, zenész, közéleti szereplő a rendszerváltáskor nem ilyen jövőt képzelt el, nem gondolta, hogy Magyarországon újra „ilyen vezetők lehetnek” és az emberek is így fognak gondolkodni. 

A Bizottság együttes után Wahorn András jelenleg négy zenekarban játszik, illetve vezeti azokat. Ahogy mondta, életében az egyik legnagyobb ellensége a közhely, amit nem tűr el a zenében sem. Viszont a zenében nagyon nehéz közhely nélkül úgy játszani, hogy az élvezhető legyen. Emiatt valamennyire szükség van rá ahhoz, hogy kapcsolódni tudjanak a közönséghez, de változtatnak rajta, tovább fejlesztik, új megoldásokat keresnek és találnak. „Az emberiség is egy hatalmas közhely, ami mindig változik az időben, mindig más képet ad, de tulajdonképpen a lényege ugyanaz, ami megfoghatatlan és izgalmas, hogy mi emberek azt sem tudjuk, hogy kik vagyunk, de mindig ezen gondolkozunk” – mondta Wahorn András.

Amikor a rendszerváltás utáni szabadságban azt hittük, hogy azt csinálhatunk, amit akarunk, az eleve butaság volt – mondta a művész, majd hozzátette: bár Orbán Viktor majdnem azt csinál, amit akar. Az viszont biztos, hogy a maga nemében páratlan történelmet ír. Az ország rengeteg pénzt kapott, és ezzel hatalmas lehetőséget is, akkorát amekkora még nem volt a magyar történelemben. De olyan sem volt, hogy egy „magyar uralkodó” látszólag fontos irányítója, vagy résztvevője lehet a világ történelmének. Érdekes és elszomorító ez a helyzet.

A zenész egészen más utat képzelt el, azt, hogy soha többé ilyen vezetők nem lehetnek Magyarországon, és hogy a nép nem fog így gondolkodni, de nem ez történt. Viszont izgalmasnak tartja ezt az időszakot a zenész, aki nagyon sokféleképpen érzi magát. Értékeli az elmúlt század vívmányait, a csapból folyó melegvizet, a zsebben hordott telefont, miközben – ahogy mondta – „itt van ez a gazember a nyakunkon, aki a világ szégyene, aki miatt szégyellem magam, ha egy külföldi megkérdezi, hogy ki vagyok, milyen nemzetiségű”. 

Wahorn András szerint nagyon sok minden függ attól, hogy mire fókuszálunk, mert mindig az van, amire ránézünk. Ha éjjel-nappal azt nézzük, hogy mi van még a fókuszunkon kívül, akkor „abba beleőrülünk”. Szerinte be kell ismernünk, hogy tévedtünk, amikor azt hittük, hogy a liberalizmus túl tudja élni az elmúlt időszakot. Egyben azonban biztos: ha túl akarjuk élni, akkor ehhez nem Orbán Viktorra van szükség, de egyelőre ő kapta a lapokat. „Ez az élet van, ez jutott nekünk.”

Amikor a Bizottság zenekar tagja volt, akkor folyamatosan beszóltak az akkori rendszernek, és ezt értették azok, akik erre figyeltek. Ma is be lehet szólni? – kérdezte Bolgár György. „Teljesen más a helyzet” – felelte Wahorn. Akkor nem volt semmi, és ha valaki mondott valamit, akkor azt értették és melléálltak. Most nagyon sok minden van és az emberekhez minden eljut, amiből azt választanak, amit akarnak, nem is érdemes összehasonlítani a két időszakot.

Ami még ebből a világból érdekel és amire még nincs válasz, az az, hogy miért táplálta az Európai Unió Orbán Viktort, hogy idejusson? Miért adott neki pénzt, amikor már az elején és szembenállt vele? Miközben óriás plakátokon támadja azt, akitől a pénz jön, és azokat, akik a szövetségesei? Hogy lehet, hogy ennyi éven keresztül pénzelték azért, hogy megvegye Magyarországot? – tette fel a nyilvánvaló kérdéseket a zenész. „Nem tudom, hogy mi az a szolgálat, amit Orbán Viktor tesz ezért a pénzért. A pénz nem jön ingyen, minden pénzért meg kell dolgozni. Az EU sem egy jótékonysági intézmény. A kapitalisták nem azok. Érdekek vannak. Milyen érdeke van és most mi történt, hogy elkezdték a csapot elzárni? Ezzel érdemes foglalkozni” – fejtegette Wahorn András.

A KlikkTV teljes adását itt tudják megnézni.