Weltner János: a kórházaknak minden segítség jól jön

Millei Ilona 2021. november 2. 07:12 2021. nov. 2. 07:12

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a Magyar Honvédség most is részt vesz a koronavírus elleni védekezésben, ahogyan ezt a Covid-járvány előző hullámai idején tette. Mától további 194, összesen 300 katona segít 75 vidéki és budapesti kórházban. Weltner János, sebész főorvos úgy véli, az, hogy ismét kivezénylik a katonákat, arra utal, hogy a várhatóan nő a kórházak leterheltsége. Úgy véli, a járvány negyedik hullámának csúcsa december közepén esedékes. A kórházaknak pedig minden segítség jól jön. Az pedig a katonákat kivezénylő parancsnokok felelőssége, hogy lehetőleg olyanokat küldjenek, akiket legalább kétszer oltottak.

– Ön szerint mire utal, hogy ismét katonákat vezényelnek a kórházakba?

– Arra, hogy várhatóan nő a kórházak leterheltsége. Az a segítség, amit legutóbb is nyújtottak a katonák – és nagyon hasznos volt –, megint hozzájárulhat a betegek jobb ellátásához. Levesz olyan terheket az ápolószemélyzetről, amiket katonák is el tudnak látni, nem kell hozzá egészségügyi végzettség.

– A kórházakba vezényelt katonák részt vesznek a logisztikai feladatokban, segédkeznek az érkező betegek testhőmérséklet-mérésében, a betegirányítási, betegkísérési és útba igazítási, valamint adminisztrációs és szállítási feladatokban. Valójában mennyire hasznos segítség ez?

– Ilyenkor például megnövekszik a laborvizsgálatok száma, és a vérnek a vérvételi helytől a laborba való eljuttatásában is rengeteget segítettek. Nem azt mondom, hogy nélkülük megállna az élet, de ez a segítség is sokat jelentett.

– Ezek szerint újra sok segítségre lesz szükség…

– Az esetszámok viszonylag gyorsan emelkednek, várható, hogy nem áll meg hirtelen. Ha a létező görbékből lehet előre jelezni, akkor december közepe táján lesz a csúcsa ennek a hullámnak – ha hasonlóan zajlik majd le, mint ahogy a harmadik hullám. Ez a valószínű.

– A Honvédelmi Minisztérium a honvédség kötelékében dolgozó alkalmazottaknak is kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást. Az a honvédségi foglalkoztatott, aki eddig nem oltatta be magát, december 1-jéig köteles felvenni az első adagot, és katonai szolgálatra is csak olyan önkéntes tartalékost hívhatnak be, aki már megkapta az oltást. A kórházakba csak már beoltottakat vezényelnek?

– Én nem tudom, de az őket vezénylő parancsnokok felelőssége, hogy lehetőleg olyanokat küldjenek a kórházakba, akiket legalább kétszer oltottak. Valószínűleg ugyanazok a katonák segítenek a kórházakban, akik korábban is megtették már, és ők pontosan tudják, hogy fontos az oltás. Rájuk ugyanúgy vonatkozik a maszkviselés, kézfertőtlenítés is, mint a kórházban a többi dolgozóra. Persze, arra nincs semmi garancia, hogy közülük senki nem betegszik meg, de szerencsére – lévén katonák –, fiatal és egészséges emberek. Ha ne adj’ isten, megfertőződnének, akkor is lehet remélni, hogy enyhe lefolyású lesz a betegségük.

– Mondhatjuk azt, hogy a kórházak végső soron örülnek a segítségnek?

– Amelyiknek csöpp esze van, az örül, persze. Minden segítség ráfér egy-egy kórházra.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom