Wittinghoff Tamás: türelem kell a mostani rendszerhez, de ez is el fog múlni

HírKlikk 2024. szeptember 5. 07:50 2024. szept. 5. 07:50

Borzasztó nézni, ahogy leépítik az önkormányzatiságot, de nemcsak az épül le, hanem az egészségügy, az oktatásügy, miközben a hatalommegosztás elve alapján akkor jó az állam imázsa, ha az önkormányzatiságot segíti – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. Az egészségügy és az oktatás most egy rendőrminiszter kezében van, aki nem ért ezekhez a szakmákhoz, és azt gondolja, azokkal az eszközökkel lehet ott bármit elérni, mint a rendőröknél. De éppen az ellenkezője történik, mint egy egyenruhás szervezetnél, mert a pluralitásról vagy autonómiáról, vagy hatalommegosztásról hallani sem akarnak, de szuverenitásról szeretnek beszélni – tette hozzá.

Az elvonások egységesek, de a visszajuttatott források már nem

Ki kell találni trükköket, hogy ellensúlyozzuk, amit a kormány elvesz. Mi például létrehoztunk egy alapítványt és ezen keresztül adunk többlettámogatást a pedagógusoknak. Bért nem adhatunk, de adunk nekik más módon juttatást, az nem sérti a jogszabályokat – mondta Wittinghoff Tamás. Hozzátette, az iskolák mellett működnek alapítványok és ezekkel olyan feladatokat tudnak ellátni, amiket a tankerület már nem finanszíroz. „Mindig azzal kell foglalkoznunk, hogy a rossz döntések mellett, hogyan tudunk kitalálni olyan megoldásokat, hogy úgy látszódjon, normálisán működik az önkormányzatiság. Az egészségügybe is beteszünk, hogy ne legyen egy hónapnál hosszabb várólista.” A polgármester szerint az sem lenne baj, ha létrejönne egy vegyes állami- és magánegészségügy, csak ahhoz megfelelő biztosítási rendszer kellene.

Wittinghoff Tamás emlékeztetett, fideszes városvezetők is felszólalnak a kormány önkormányzatokkal szembeni viselkedése miatt, mint például Cser-Palkovics András Székesfehérvár vezetője. „Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke korábban azt mondta, hogy lassan ez olyan, mint a tanácsrendszer volt bizonyos szempontból, csak nem kötelező belépni a pártba. Függetlennek lenni azért jó, mert csak magunknak kell megfelelni és az ott élőknek.”

Még, ha összeszorított foggal is, de érdemes csinálni

Ha a rendszerváltás után látom, hogy ma így fogunk állni, akkor nem biztos, hogy belevágtam volna, de türelemre van szükség, mert semmi nem tart örökké – mondta Budaörs vezetője. „A szocializmus is elmúlt, akkor klerikális-értelmiségi-reakciósnak tartottak, most ugyanezek ma lekomcsiznak.”

Mint mondta, senki nem gondolta, hogy a szocializmus ilyen hamar összeomlik, és nem voltunk felkészülve arra, hogyan kell egy valódi, jó demokráciát csinálni. Nem tanultuk meg, nem tanulta meg a társadalom, hogy mi a polgári lét, az önrendelkezés, hogy jogaim vannak, hogy szembeszállhatok, hogy kiállhatok magamért – tette hozzá Wittinghoff Tamás. „A jelenlegi hatalom pontosan azzal él vissza, amivel visszaélt az előző is.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom