Zelenszkij egyszerre harcol az oroszok és a korrupció ellen

HírKlikk 2023. szeptember 5. 19:40 2023. szept. 5. 19:40

A korrupció ellen meghirdetett harccal Zelenszkij azt kívánja megüzenni mind odahaza, mind külföldön, hogy komolyan veszi a dolgot – emelte ki vezércikkében a Financial Times, hozzátéve, hogy Kijev immár másfél éve két fronton küzd. Egyfelől az agresszorral vív élet-halál harcot, másfelől az anyagi fertőt igyekszik felszámolni.

A védelmi tárca vezetőjének menesztése meglepheti azokat, akik nincsenek tisztában a kacskaringós ukrán belpolitikával. Reznyikov közmegelégedésre végezte a dolgát, ideértve, hogy sokmilliárdos fegyverszállításokra tudta rábeszélni a nyugati szövetségeseket. Lehet, hogy londoni nagykövet lesz belőle. Távozása a katonai terveket nem befolyásolja, mert azokat a vezérkar hangolja össze.

Hogy az elnök kész elhatárolódni attól az embertől, aki segítette a négy évvel ezelőtti választási küzdelemben, arra utal, hogy régóta esedékes üzenetre szánta el magát. Várhatóan elhúzódik a háború, ezért hosszú távon szükség van a nyugati partnerek támogatására. Ezt pedig nehéz fenntartani, ha az látszik, hogy akadoznak a belső reformok.

Az államfőre hatalmas nyomás nehezedik, mert sikert kell felmutatnia a korrupció visszaszorításában, és meg kell fékeznie az oligarchákat. Ehhez szabad kezet kell adnia azoknak a független intézményeknek, amelyek néha gyanúsnak tűnnek a szemében. De ha a sereg győz is csatákban, csak a demokratikus intézmények tudják elérni, hogy megszülessen a másfajta Ukrajna, amelyről Zelenszkij annyit beszél a népének – állapítja meg a Financial Times.

 

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom