Befejezetté nyilvánította a hazai sorozatokat a röplabda-szövetség is

HírKlikk 2020. április 10. 08:54 2020. ápr. 10. 08:54

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöksége csütörtökön befejezetté nyilvánította a 2019/20-as szezon hazai bajnoki és kupasorozatait.

Az MRSZ honlapján megjelent közlemény kiemeli, hogy a magyar kormány által határozatlan időre meghosszabbított kijárási korlátozás miatt, „a bajnokságok folytatására meghatározatlan ideig kormányzati intézkedések és sportszakmai indokok alapján, nem kerülhet sor". Így az elnökség a teljes felnőtt és az U15-ös korosztályig az összes utánpótlás teremröplabda-bajnokságot befejezetté nyilvánítja.

A döntés részeként, a közlemény kijelentette, hogy a bajnokságokban nem kerülnek kiosztásra helyezések. A nemzetközi kupaindulásról az érintett klubok bevonásával, az idei és a tavalyi bajnoki, és kupaeredmények figyelembevételével döntenek.

„A kiesés és a feljutás kérdéskörét még az ezt követő konzultációk során fogjuk eldönteni, egészen pontosan mindegyik, feljutásra esélyes csapatot nyilatkoztatni fogunk a következő szezonra vonatkozó szándékáról. Nem akarjuk most eldönteni, hogy a jövő évi bajnokságban ki hol szerepeljen, hanem azoknak, akiknek van esélyük feljutni, ezt az esélyt továbbra is szeretnénk megadni" – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára, aki szerint konszenzusos döntést kívánnak hozni a kérdésről.

A sportvezető elmondta, az MRSZ-ben nem állt meg a munka, a látvány-csapatsport támogatások és a sportágfejlesztési programok elbírálása kapcsán, sok a teendő, illetve várják az európai szövetség döntését is a nyári válogatott eseményekről, amelynek függvényében a nemzeti csapatok edzőtáborozását és felkészítését meg kell majd szervezni.

„Bízunk abban, hogy a nyár nem fog strandröplabda nélkül eltelni: augusztusban szeretnénk országos bajnoki fordulókat, valamint döntőt rendezni felnőtt és utánpótlásszinten is" – fogalmazott Ludvig Zsolt.

A járvány várható hatásaival kapcsolatban kijelentette, biztosan lesznek csapatok, amelyek nehéz helyzetbe kerülnek, nagy változások várhatóak a játékoskeretekben, de bízik abban, hogy ugyanúgy, ahogy a magyar röplabdázás néhány éve felállt a nehéz helyzetből, ezt most is meg tudja majd tenni.

„Remélem, jövőre az egész mostani nehéz helyzet csak a nyomasztó múlt lesz, és a sportlétesítményekben a szurkolók, a gyerekek és a sportolók is újra örülhetnek majd a röplabdázásnak" – mondta a főtitkár.

Tálas Zsuzsanna, a női Extraliga alapszakaszában listavezető 1. MCM-Diamant Kaposvár válogatott feladója a Kossuth Rádiónak kijelentette, várható volt az MRSZ döntése, amit el is fogad, még ha ezzel „befejezetlen ügy" is maradt a mostani idény.

„Keserű a szánk íze, mert keményen készültünk erre az időszakra, elképesztő adrenalin és feszültség maradt bennünk, amit nem tudtunk felhasználni" – elemezte a helyzetet a 26 éves játékos.

Hozzátette, jelenleg az a legrosszabb, hogy fogalmuk sincs, mire készülnek. Meglátása szerint, ugyanis nyáron nem fogják tudni megrendezni az Európa-bajnoki selejtezőket, amelyeken a magyar válogatott a dán, a francia és az izraeli csapattal vívna a jövő évi kontinenstornán való részvételért.

„Egy sportolónak mindig van célja, amire spannolja magát, de jelenleg mindenki napról-napra él. Ha a szigorítások engedik, én strandröplabda-pályán szeretnék majd készülni, mert három vagy négy hónap nagyon sok úgy, ha nem érinthetek labdát" – nyilatkozta a feladó.

Sarlós Márton, a bajnoki címvédő, idén Magyar Kupa-győztes Vasas Óbuda ügyvezetője, az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, jelen helyzetben ez volt az egyetlen felelős és helyes döntés.

„Természetesen klub-hovatartozástól függetlenül, csalódott most mindenki, de a játékosok és szakemberek egészsége a legfontosabb. Komoly céljaink voltak a ma végleg lezárt bajnoki kiírásban is, de a csonka szezon ellenére, elégedettnek kell lennünk" – utalt a klubvezető a Vasas Bajnokok Ligája-főtáblás szereplésére, valamint MK-diadalára.

„Mivel labdás edzéseket jelenleg nem tartunk, így játékosaink elsődleges feladata, hogy erőnlétileg karban tartsák magukat az előttünk álló időszakban. Ehhez a szakmai stáb minden segítséget igyekszik megadni nekik. A kihagyás sokkal hosszabb lesz a megszokottnál, így kiemelten fontos lesz a felkészülési időszak, amit reményeim szerint, legkésőbb augusztusban el tudunk majd kezdeni" – tekintett előre Sarlós Márton.

A röplabdázók előtt néhány órával, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége is befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat.

Forrás: MTI