Legyen tele az aréna

HírKlikk 2020. június 6. 11:00 2020. jún. 6. 11:00

A DAC tulajdonosával, Világi Oszkárral készített interjút a Nemzeti Sport. A klub tulajdonosa beszélt a zárt kapus mérkőzésekről, a szezon hátralévő részéről és a közép-európai bajnokság létrehozásáról is.

A Nemzeti Sport megkeresésére adott interjút Világi Oszkár a DAC tulajdonosa, aki szerint akkorát változott a vírus miatt a világ, mint 1989-ben, amikor az egyik napról a másikra esett szét a szocialista rendszer.

„Legyen tele az aréna” – mondta és hozzátette, hogy amíg nincs teltházas mérkőzés, addig a futball sem lesz az igazi. Szerinte, ha moziba és színházba mehetnek az emberek, akkor nincs logika abban, hogy a lelátókra nem térnek vissza a nézők. A tulajdonos azt is elárulta, hogy nem jelentett gondot megegyezni a játékosokkal és a stábbal a 40 százalékos bércsökkentésben, de ezen kívül minden kiadásuk megmaradt, bevételt nem termeltek, az állam pedig nem támogatta a klubot. „Minden bizonnyal átalakul a piac, nehéz lesz játékosokat értékesíteni. Várom az UEFA júniusi döntését, amely számos kérdésre választ adhat, s azok ismeretében kell fölkészülnünk a nyárra és az őszre” – értékelte a helyzetet Világi Oszkár.

A DAC tulaja úgy véli, a legnagyobb gazdasági probléma az, hogy a szlovák bajnokságot alacsony áron értékesítik – fél millió eurót kell szétosztania a liga tizenkét egyesületének. Az a célja, hogy ez az összeg 12 millió euró legyen, de ehhez politikai akarat is szükséges, mert a sport megér ennyit. „Itt nem arról van szó, hogy a tulajdonosok gazdagodjanak, hanem, hogy biztosítva legyen az egyesületek működése” – tette hozzá, mert szerinte a jelenlegi szponzorációs háttér mellett, csak így lehet elősegíteni a klubok fejlődését.

Világi Oszkár már korábban beszélt arról, hogy a labdarúgás jövőjét egy közép-európai bajnokság létrehozásában látja, amelyben magyar, cseh és szlovák csapatok vennének részt. A tulajdonos szerint, egy ilyen bajnoksággal mindenki nyerne, nőne a nézőszám, javulna a színvonal és erősödne a marketing piac is. „Az UEFA-nak be kell látnia, hogy a szegényebb régiók kis országainak bevétele meg sem közelíti a gazdag területek nagy országaiét – kiemelkedő szponzori háttér és televíziós jogok híján” – jegyezte meg a DAC tulaja.

Forrás: Nemzeti Sport