Eljött a repülő versenyautók kora

HírKlikk 2021. június 19. 12:30 2021. jún. 19. 12:30

Az ausztrál Alauda Racing évek óta dolgozik a repülő versenyautójának prototípusán, amit az EXA nevű versenysorozatban fognak használni. Az Airspeeder névre keresztelt jármű első változatának versenyét a hírek szerint már idén megrendezik.

Az Airspeeder  első változatában még nem ülnek majd pilóták, a járművet a versenyzők távirányítással vezérlik a távolból. Az első, mindössze kétcsapatos verseny egyfajta gyorsulási vetélkedésre fog emlékeztetni. 

Az Alauda Racing tervei szerint azonban jövőre már a Forma-1-hez hasonlóan, több csapattal és több pályán fogják megkezdeni az első teljes szezont – írja a Rakéta

Az EXA versenysorozat a hagyományos autóversenyeket fogja idézni abból a szempontból is, hogy boxkiállás itt is lesz, ám a csapatoknak a kerekek helyett az akkumulátort kell majd minél rövidebb idő alatt kicserélniük az Airspeederben. 

Bár a videóból ez nem igazán látszik, de az Airspeeder Mk.3 meglehetősen fürge, a gyártó szerint a 320 kilowattos összteljesítményének köszönhetően, a 100 km/h-s sebesség eléréséhez mindössze 2,8 másodpercre van szüksége.