Milák Kristóf ezüstérmes 100 méter pillangón

HírKlikk 2021. július 31. 06:08 2021. júl. 31. 06:08

A magyar úszó Európa-csúccsal szerezte meg a dobogó második fokát, csak az amerikai Caeleb Dressel volt nála gyorsabb. Kozák Luca pedig elődöntőbe jutott 100 méter gáton.

A 200 méteren aranyérmes magyar versenyző a második legjobb idővel az ötös pályáról várta a finálét, amelynek nagy esélyese a 100 méter gyorson győztes Caeleb Dressel volt, a mellette lévő négyes pályán. Az amerikai érvényesítette is a papírformát. Szokásos remek rajtjával azonnal élre állt és fél testhossz előnnyel fordult a második ötvenre, amelyen egyre jobban megközelítette őt Milák, de a BHSE 21 éves világklasszisa már nem tudta utolérni riválisát. A szám kétszeres világbajnoka, Dressel 49.45 másodperces világcsúccsal csapott a célba, Milák 23 századdal maradt el tőle, de így is 50 századdal megdöntötte saját országos csúcsát (50.18), amelyet májusban a budapesti Európa-bajnokságon ért el.

Kozák Luca bejutott az elődöntőbe 100 méter gáton

A 25 éves futó egyike annak a nyolc magyar atlétának, akik teljesítették az ötkarikás indulási szintet – a többiek a világranglistáról kerültek a csapatba. A magyar gátas nem a legjobban jött el a rajttól, de stabilan továbbjutó helyen futott, és 12.97 mp-cel a harmadik helyen ért célba. Így készülhet a vasárnapi elődöntőre.

„Jobbat akartam, de az első futás mindig a legnehezebb, nagyon hosszú volt a várakozási idő a call roomban. Ennél többet éreztem magamban, de sok hibát elkövettem" – nyilatkozott az MTI-nek Kozák Luca.

Hozzátette, látszott, hogy reggel van és meleg, mert egy-két kivétellel mindenki gyengébb időt ért el.

„A holnapi egészen más verseny lesz, ott mindenki 110-120 százalékot fog nyújtani, hogy bejusson a döntőbe. Időm alapján várhatóan a 7-8-as pályára kerülök, azt szeretem nagyon" – mondta a magyar gátas.

Szombaton már nem szerepel magyar atléta az olimpián. Vasárnap a délelőtti programban a kalapácsvető Gyurátz Réka, női 3000 m akadályon Kácser Zita és Tóth Lili Anna, női távolugrásban pedig Nguyen Anasztázia lesz érdekelt.

Eközben a Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a triatlonosok vegyesváltó versenyszámát szombaton. A magyar együttes 1:26:43 órás idővel ért célba az 1,2 kilométer úszásból, 27,2 kilométer kerékpározásból és 8 kilométer futásból álló viadalon.

A női kardválogatott nem jutott az elődöntőbe

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású együttes a nyolc között a Koreai Köztársaság gárdájától kapott ki 45-40-re az olimpia nyolcadik napján. A folytatásban pedig a japánok várnak rá.

A magyar és a dél-koreai csapatot csak egy hely választja el egymástól az aktuális világranglistán, az ázsiaiak a negyedikek, a magyarok az ötödikek, de az utóbbi három összecsapásukat rendre a 2019-ben Európa-bajnoki ezüstérmes magyarok nyerték, igaz, a két évvel ezelőtti budapesti vb-n viszont a dél-koreaiak végeztek előrébb a harmadik helyükkel.

Az összecsapást a tokiói egyéni versenyben negyedik, térdsérüléssel vívó Márton és a 2012-es londoni bajnoki Kim Dzsi Jon kezdte, a magyart 5-4-nél váltotta Pusztai, aki viszont nem bírt Csoj Szu Jonnal (3-6). Katona is kikapott egy tussal Jun Dzsi Szutól, így az első kör után 15-12-re a rivális vezetett. Márton és Katona is alulmaradt egy tussal a második asszójában, ezzel öt pár után már 25-20-as előnybe kerültek a dél-koreaiak, de aztán jött Pusztai, aki 9-5-re megverte Junt, és 30-29-re felhozta a csapatát.

Katona átvette a lendületet, remek vívással 6-2-re jobbnak bizonyult Csojnál (35-32), Márton azonban 8-4-re kikapott, így a záró asszó előtt ismét a vetélytársnál volt az előny 40-39-cel. Az utolsó párban aztán Pusztai nem tudta megismételni a korábban mutatott jó teljesítményét, simán kikapott Kimtől, így szertefoszlottak az éremről szőtt álmok.    

„A középső asszóm nagyon kellett, ott nagyon felszívtam magam, és szerintem azzal az egész csapat visszanyerte a hitét – nyilatkozott Pusztai Liza. – Aztán ahogy a hit visszajött, sajnos egy szempillantás alatt el is tűnt. Pedig az utolsó asszómra is úgy álltam fel, hogy ezt még meg lehet fordítani. Úgy látom, az utolsó két asszóra Panka (Márton Anna) és én is elfogytunk, hosszú volt ez az öt év mentálisan és fizikailag is."

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott: bár csalódottak, megpróbálják felpörgetni magukat az utolsó két meccsükre, és megszerezni az ötödik helyet.

„Persze más lett volna a hangulat, ha éremért vívunk, de nem mindegy, hogy olimpiai ötödikként vagy nyolcadikként utazunk haza" – tette hozzá.

Forrás: MTI