Nyolcmilliárdba kerül, és nem hoz semmit: mi az?

Csanádi Dávid 2020. január 20. 14:22 2020. jan. 20. 14:22

Idén hazánkból indul útjára a világ egyik legnagyobb országúti kerékpáros körversenye, a Giro d’Italia. Mivel nem tudtuk eldönteni, hogy ez jó vagy rossz az országnak, segítségül hívtuk Muszbek Mihály sportközgazdászt. Válaszától nem lettünk optimistábbak.

Magyarországnak nincs szüksége a Giro d’Italiára, bár van, aki szerint turisztikai szempontból jól jöhet, és használhat az országimázsnak, valójában azonban nem így van – vélekedett a neves szakember.

Muszbek Mihály elmondta, hogy az országúti kerékpársportban az élmény csupán másodpercekben mérhető a közönség számára, és mivel nincs pontosan hova menni, a turista-forgalom sem igazán jellemző ezekre a versenyekre. Egy-egy helyen pár perc alatt átszáguld a mezőny, ezért nem sok értelme van külföldről eljönni megnézni a versenyt.

A szakember hozzátette, hogy a kerékpáros tévéközvetítések során, a legritkább esetben fordul elő, hogy a kommentátorok a helyszín nevezetességeiről beszéljenek. Muszbek szerint, a magyarországi szakaszokat összesen megtekintő – ebben benne vannak azok is, akik csak egy-egy percre odakapcsolnak –, 15-30 millió nézőből legfeljebb, ha két-három százalék gondol majd hazánkra a vakációja tervezésekor – több másik lehetséges célpont között. Azokról a turistákról pedig nem fogunk tudni, akik ettől kaptak kedvet Magyarországra látogatni, hiszen a határon nem mondják meg, mi vitte rá őket, hogy idejöjjenek.

Kitért a verseny esetleges sportszakmai vonzatára is – az mindössze annyi, hogy egy-egy kisgyerek a versenyt látva, kedvet kap a kerékpársporthoz, ami jó, de nem elég indok egy ilyen verseny megrendezésére.

Muszbek Mihály ugyanis úgy látja, hogy az ország most egy olyan eseményen akarja megmutatni magát, ahol a „bemutatkozás” eredménye nem mérhető. Márpedig az országot másképp is lehetne mutogatni, például azzal, hogy a PISA-teszten tanulóink Európa élvonalában vannak, vagy éppen azzal, hogy milyen sikeresek a művészeink a világban.

Nem azért haragszom, hogy erre fordítanak 8 milliárdot – mondta a sportközgazdász. – Azért haragszom, mert vannak olyan rózsaszín szemüveges bérencek, akik magyarázzák a semmit. A Giro d’Italia magyarországi versenyei és a tervezett sí-világkupa futam gazdasági megtérülése ugyanis azonos: semmi...