Olimpiára vinnék a teqballt 

HírKlikk 2020. július 29. 19:30 2020. júl. 29. 19:30

A magyar találmány egyre népszerűbb a sztárok között is, az alapítók pedig már azt remélik, hogy rövidesen olimpiai sportág lehet. 

Az alapítók azt hangoztatják, hogy a „hajlított asztal igen egyszerű ötletét felhasználva, létrehoztunk egy sportot, amely bárhol és bármikor játszható, beltéren és kültéren egyaránt, nemtől és kortól függetlenül”. Ennél ambiciózusabbak, olimpiai sportágat akarnak építeni a teqballból. Óriási a konkurencia, de az esélyt ad nekik, hogy az olimpiai bizottság nyit a fiatalok felé, új sportágak felvételével, így például a breaktánc is olimpiai sportág lesz. 

A 2014-ben létrehozott teqball a világ leggyorsabban növekvő sportja. 2017-ben már világbajnokságot szerveztek. Utaznak, bemutatókat tartanak, egyre több nemzeti szövetség alakul, 55-nél járnak jelenleg, Ázsiában és Afrikában is terjed a sportág, az Ázsiai Strandjátékokon versenysportként bemutatkozik a hajlított asztal. Dél-Amerikában pedig egyáltalán nem gond a sportág népszerűsítése.

Ahhoz, hogy bekerüljenek az olimpiára, több szintet kell megugrani. Időarányosan jól állnak, ami más sportágaknál komótosan ment végbe, itt tíz év alatt kell végigpörgetni. „Ha sikerül bekerülni az olimpiára, akkor lehet számítani arra, hogy ahol van pingpongasztal, ott lesz teqballasztal is” – mondja Huszár Viktor, az egyik alapító a 444-nek. 

A teqballt világsztárok is használják, a közösségi médiában pedig mostanra a legerősebb magyar brand lett. A meghajlított asztal egyre több játékos instáján vagy twitteren bukkan fel, játszott már rajta Neymar és Messi, a karantén alatt Beckham, Rooney, Mané használta, és ott van a brazil válogatott öltözőjében.