Svájc megtérülő olimpiát rendezne

Nagy Mariann 2023. november 1. 18:40 2023. nov. 1. 18:40

A svájci sportszövetségek 2030-ban ismét rendeznének téli olimpiai játékokat. Ráadásul azt ígérik, hogy megtérülnének a versenyek 1,6 milliárd dollárra becsült költségei.

A svájciak 1928-ban, majd 1948-ben rendeztek téli olimpiát, mindkét alkalommal St. Moritzban, az elegáns és igen drága alpesi üdülőhelyen. Ez is elvehette a polgárok kedvét: 2013-2018 között háromszor javasolták a sport irányítói, hogy rendezzenek téli játékokat a nem kevés megfelelő színhely valamelyikén, az ügyről lefolytatott népszavazások minden esetben elutasították a kezdeményezést. 

A felmérések szerint most viszont a lakosság kétharmada hajlana a rendezés elfogadására, mivel a szervezők viszonylag takarékos, megvalósítható terveket tettek le az asztalra. Ezek alapján először fordulna elő, hogy nem város, hanem ország pályázik a nagy sportesemény megrendezésére, mégpedig úgy, hogy az így is jelentős költségek megtérülnének.

Valamennyi sportágban már működő létesítmény áll rendelkezésre, az egyetlen kivétel a hosszú távú gyorskorcsolyázás. Azt egy szomszédos ország pályáján rendeznék, míg valamennyi többi versenyt Svájc helyszínei között elosztva vívnának meg.  

A megnyitó ünnepség Lausenne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén lenne, míg a záróünnepség Bernben, az ország fővárosában. A versenyek helyszíne mások mellett Zürich és Zug, míg a hegyek közül Crans-Montana, St. Moritz és Kandersteg.

A NOB viszonylag korán, már jövő nyáron dönt arról, hol rendezik a 2030-as, illetve a 2034-es téli játékokat. Hogy Svájc pályázik-e, az már november végén eldől: a sportágak vezetőinek testülete akkor dönt, elinduljanak-e a versenyben. A síszövetség mindenesetre bizakodó: véleményük szerint mellettük kevés ország van, ahol az olimpiához megkívánt infrastruktúra már most rendelkezésre áll.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom