Szekeres Pál hatvanéves

HírKlikk 2024. szeptember 20. 10:00 2024. szept. 20. 10:00

Vasárnap ünnepli hatvanadik születésnapját Szekeres Pál olimpiai és világbajnoki harmadik helyezett, háromszoros paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó, aki a sportolók közül elsőként lett érmes olimpiai és paralimpiai játékokon egyaránt.

„A hatvanadik születésnapomról először az jut eszembe, hogy nagyon szalad az idő. A negyvenedik és ötvenedik szülinapomat nagyon szépen megünnepeltük, és máris itt a hatvan, ami izgalmas szám, mert ezzel elkezdődik a hetedik iksz" - mondta az MTI-nek Brüsszelből adott telefoninterjúban Szekeres Pál, aki magyarázatként hozzátette, úgy véli, a következő évtizedben még aktív tud lenni, és ekkor eldől majd az is, milyen lesz az idős kora.

Úgy fogalmazott, az elmúlt hatvan év történéseit nem is tudja nyomon követni, csak azt látja, hogy három gyermeke már felnőtt. Elszomorítja, hogy a legutóbbi kerek születésnapja óta sok barátja meghalt, és valószínűleg így lesz ez legközelebb is.

„A legfájóbb, hogy anyukám is elment, aki mindennek örült, aminek én örültem, és az apósom is itt hagyott minket" – mondta.

Az 1988-as olimpián csapatban bronzérmes tőrvívó 1991 áprilisában súlyos balesetet szenvedett, amikor egy külföldi versenyről hazafelé tartva a csapatot szállító kisbusz felborult. Gerinctörés miatt Szekeres Pál kerekesszékbe kényszerült, de sportpályafutását nem fejezte be, a mozgássérültek vívásának vált kiemelkedő alakjává.

Barcelonában, 1992-ben „eredeti" fegyvernemében, tőrvívásban lett paralimpiai bajnok, majd négy év múlva Atlantában tőrrel és karddal is aranyérmet nyert. Ő az első sportoló, akinek olimpián és paralimpián is érmet akasztottak a nyakába, emellett világ-és Európa-bajnoki medálok kerültek a gyűjteményébe.

„Még mindig versenyzőnek érzem magam, pedig tizenkét éve abbahagytam a vívást. A párizsi paralimpián szívesen vívtam volna, mert a franciák olyan hangulatot teremtettek a katlanban, vagyis a Grand Palais-ban, amilyet azelőtt nem tapasztaltam a paravívás történetében" –hangsúlyozta, majd felidézte versenyzői pályafutásának hat paralimpiáját.

Kiemelte, hogy Athénban szinte hazai páston versenyeztek, olyan sok volt a magyar néző, Pekingben nagyon fegyelmezettek voltak a szurkolók, Londonban pedig hamar kiesett, így igazából nem érzékelhette a körülményeket.

Szekeres Pál 2013 szeptemberétől a Nemzetközi Kerekesszékes-Vívószövetség (World Abilitysport – korábban IWAS) elnökségi tagja, majd 2016 novemberétől az elnöke, a párizsi paralimpián ebben a tisztségében vett részt.

„Fantasztikus volt az egész paralimpia! A szakértő közönség hálás volt minden szép akcióért és találatért, megtapsolt mindenkit, nem csak a hazai versenyzőket. Persze, a franciák szereplésekor felrobbant a csarnok. A versenyek nyugodtan zajlottak, nem volt vita vagy veszekedés, mert jó volt a zsűri. Az utca embere is barátságos és segítőkész volt" – mesélte lelkesen. Közölte, hogy tisztújítás előtt állnak a nemzetközi szövetségben, nem tudja, hogy lesz-e kihívója az elnöki posztért, ám ha igen, áll elébe a csatának.

Szekeres Pálra a paralimpia után új kihívás várt: a Patrióták Európáért európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjaként kezdte meg életének újabb fejezetét a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

„Két szakbizottságban, a foglalkoztatási és szociális, valamint a petíciós bizottságban dolgozom, és ha megalakul, a fogyatékosügyi munkacsoportnak is tagja leszek. Egyelőre szivacs üzemmódban működöm, igyekszem magamba szívni az információkat és kiépíteni a kapcsolatokat. Most kell megszokni és belakni Brüsszelt, ahonnan hétvégenként hazajárok majd. Versenyzőként sokat utaztam, de most még többet fogok. A születésnapomat huszonkettedikén kis családi összejövetel keretében ünnepeljük meg, aztán októberben egy nagyobb bulit is szervezünk" – árulta el Szekeres Pál, és hozzátette, már nem ajándékokra vágyik és vár, mint kisgyerekként, hanem a találkozás örömére.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom