Térden a focivilág

HírKlikk 2020. június 3. 16:51 2020. jún. 3. 16:51

A focisták kedvükre tiltakozhatnak és letérdelhetnek, ezzel emlékezve George Floyd halálára, mondta Sanjay Bhandari, a Kick It Out elnöke, írja a BBC. A The Football Association (brit labdarúgószövetség) azt nyilatkozta, hogy a „józan ész” keretein belül fogják kezelni a megemlékezéseket.

„Ha úgy érzik, hogy tiltakozni akarnak, akkor csinálják. Nyugodtan tegyék meg" – jelentette ki Bhandari a BBC-nek.

Jelenleg négy játékos ellen indult nyomozás a Bundesligában, köztük az angol csatár, Jadon Sancho ellen is. A nyomozás oka, hogy a hétvégi forduló mérkőzésein megsértették politikai megnyilvánulásukkal a német bajnokság szabályait. Ugyanezen szabályok vannak érvényben Angliában is.

Bhandari azt mondta, „alapvető emberi jog a hitünk kifejezése” hozzátette azt is, hogy ő javasolja is a játékosoknak azt, hogy térdeljenek le. Szerinte, ha valaki gólt rúg és vele együtt az egész csapat letérdel, akkor a bíró nem fog mindenkinek sárga lapot adni és nagyon figyelemfelkeltő és jó gesztus lenne.

Az FA kijelentette, hogy „határozottan elítél mindenfajta diszkriminációt” és továbbra is arra törekszik, hogy az angol labdarúgás inkluzív és változatos lehessen.

„Ahol a pályán olyan magatartást vagy gesztusokat kell értékelni, amelyek megsértették a játékszabályokat, ott eseti alapon felülvizsgálják ezeket, józan ésszel és összefüggéseik megértésével" – tette hozzá a szövetség. Szerintük a labdarúgás hatalma lebonthatja a közösségek közötti különbségeket és mindent megtesznek azért, hogy a játék mentes legyen mindenfajta megkülönböztetéstől.

Hétfőn a Liverpool játékosai térdeltek le a kezdőkör körül, edzés közben pedig a Manchester United játékosai, Paul Pogba és Marcus Rashford fejezték ki együttérzésüket, azzal, hogy letérdeltek, hozzájuk csatlakoztak edzésükön a Newcastle és a Chelsea játékosai.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino azt mondta, hogy szerinte a Bundesligában történt demonstrációk nem büntetést, hanem tapsot érdemelnek.

Forrás: BBC News